Напередодні річниці Крутянського бою у 150-річному храмі села Крути відновили богослужіння українською мовою

Напередодні 106-ї річниці бою під Крутами у 105-річному храмі села Крути Чернігівської області відновили богослужіння українською мовою.

Про це в неділю, 28 січня, повідомив речник Генерального штабу ЗСУ, релігієзнавець Андрій Ковальов у Facebook.

За його словами, православна громада села Крути ще у 2019 році перейшла з Московського патріархату і приєдналася до Православної церкви України. Повністю ж повернути храм вдалося лише сьогодні.

Храм у селі Крути. Фото: ФБ Андрія Ковальова

Очолив першу архієрейську літургію преосвященний владика Антоній Фірлей.

“Нарешті відновлена справедливість, адже ще на початку 1922 року громада храму села Крути приєдналася до УАПЦ. Очолював тоді українізацію цієї парафії настоятель парафії у селі Прохори протоієрей Микола Ширяй. Так! Це він українізував парафію у Хорошому озері, у Сиволожі, Сваричівці, Буримці, Ічні, Крупичполі, Борзні, Ніжині та інших містах і містечках Ніжинщині і Борзенщині. Це він згодом став єпископом Ніжинським. Немає нічого дивовижного, чи екстраординарного. Ми просто повертаємо своє! Слава Богу, у селі досі височіє святиня понад 150-річний красень храм, який ще пам’ятає отця Миколу Ширяя і молитву українською мовою”, — написав Ковальов.

Читайте також:
У чернігівському храмі-“ровеснику” Софії Київської на Різдво вперше провели богослужіння українською мовою

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна