У ЄС планують дозволити обмежувати імпорт української агропродукції до певних країн

Європейська комісія представить зміни до торгового законодавства Євросоюзу, що дозволять запроваджувати обмеження на імпорт української сільськогосподарської продукції до сусідніх з Україною країн.

Про це заявив єврокомісар з питань торгівлі Валдіс Домбровскіс у коментарі Financial Times, цитує “ЄП” 22 січня.

Як зазначається, пропозиція має надійти цього тижня. Вона, ймовірно, включатиме “специфічні для кожної країни захисні заходи”, які дозволять Брюсселю блокувати імпорт, якщо ринок певної країни буде переповнений.

“Ми будемо розглядати, як ми можемо надати додаткові гарантії Польщі та іншим країнам-членам, і одним зі способів зробити це є запровадження захисних заходів для конкретних країн”, – сказав Домбровскіс.

Єврокомісар також вказав, що нині розподіл експорту української сільськогосподарської продукції відбувається нерівномірно.

“Його відчувають насамперед найближчі сусідні країни, тоді як для ринку ЄС в цілому [він] не створює значних перешкод”, – зазначив він.

Заходи розроблені на період до червня 2025 року та мають бути схвалені Європейським парламентом і більшістю країн-членів ЄС.

Крім того, представники ЄС на умовах анонімності розповіли, що нині розглядається можливість введення квот на м’ясо птиці, цукор і яйця з України, однак жодного рішення щодо цього ще немає.

Читайте також:
Польща не відкриє кордон для української агропродукції

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна