Російські окупанти знову замінували Запорізьку АЕС, — МАГАТЕ

Російські окупанти знову встановили міни на території тимчасово окупованої Запорізької АЕС.

Про це йдеться у звіті Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) 19 січня.

Як повідомляється, ЗАЕС була розмінована в листопаді 2023 року. Втім, розташовані між внутрішньою та зовнішньою огорожею навколо електростанції вибухові пристрої тепер повернули.

Це стало відомо під час відвідання експертами станції 18 січня.

Міни розташовані в зоні обмеженого доступу, недоступній для робочого персоналу. Втім, як наголосив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі, наявність мін є несумісною зі стандартами безпеки МАГАТЕ.

Гроссі також попередив, що російські окупанти на ЗАЕС навряд чи проведуть цього року комплексний ремонт станції.

“Минулого тижня експерти МАГАТЕ обговорили із ЗАЕС технічне обслуговування станції та ознайомили їх із планом високого рівня ремонту на 2024 рік для таких робіт, які є життєво важливими для ядерної безпеки. ЗАЕС поінформувала команду МАГАТЕ, що пріоритетом є проведення технічного обслуговування систем безпеки майданчика, а також важливі заходи, які не проводилися минулого року”, — зазначив він.

Річний план технічного обслуговування містить системи безпеки, дизель-генератори, блокові трансформатори та електричну розподільчу станцію 750 кВ.

Команда МАГАТЕ не отримала копію плану обслуговування для детального розгляду. Але з огляду обговорень та інформації, наданої групі, МАГАТЕ робить висновок, що окупована ЗАЕС не буде впроваджувати комплексний план технічного обслуговування упродовж 2024 року, своєчасне виконання якого є важливим для безпеки на станції.

Читайте також:
МАГАТЕ схвалило резолюцію про негайне повернення ЗАЕС під повний контроль України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна