Латвія видворяє росіян, які не склали іспит з латиської

Латвія розпочала процес видворення 985 громадян Росії, які не склали іспит на знання державної мови та не подали заяву на отримання іншого виду дозволу на проживання, що входить до вимог закону про імміграцію.

Про це повідомляє LSM.

Як зазначається, їм були надіслані листи з проханням виїхати протягом двох тижнів або врегулювати свій правовий статус в Латвії. Оскільки у цих росіян закінчився термін дії посвідки на постійне проживання, а вони не намагалися виконати необхідні вимоги, держава не має жодної інформації щодо них.

Начальниця Управління з питань громадянства та міграції Латвії Майра Розе пояснила, що після цього інформація буде надіслана до Державної прикордонної служби, аби вони могли перевірити останнє задеклароване місце проживання і з’ясувати, чи перебуває там людина.

“Якщо людина там не проживає, в такому випадку вони все одно запитують сусідів, але так, ми тоді вважаємо, що вона виїхала, наприклад, через Естонію. Але якщо особа перебуває за задекларованим місцем проживання, в такому випадку вона отримає наказ про виїзд”, – зазначила вона.

Росіяни, які досі не намагалися врегулювати свій правовий статус, можуть також подати заяву на отримання іншого типу посвідки на проживання, наприклад, на підставі шлюбу або возз’єднання сім’ї.

“Ми зараз говоримо лише про добровільний виїзд. Це означає, що будь-якій людині має бути надано право виїхати добровільно з самого початку. Крім випадків, коли це в інтересах національної безпеки. Якщо людина нічого не робить і не оскаржує, то може бути й примусове видворення”, – заявила Розе.

Нині рішення про примусове видворення ухвалено щодо двох російських громадян. Більшість росіян врегулювали свій статус, склавши мовний тест, подавши заяву на інший вид перебування або виїхавши.

Голова комітету з питань громадянства, міграції та соціальної згуртованості Сейму Латвії Гунарс Кутріс заявив, що примусове видворення росіян з країни «безумовно, буде».

“Скільки людей? Десятки чи сотні? Побачимо на практиці. Це не станеться за одну ніч. Напевно, частина сподівається, що хтось вирішить це питання за них”, – сказав він.

Управління у справах громадянства та міграції допускає, що деякі з 985 російських громадян, які підлягають депортації, могли вже виїхати з Латвії, оскільки прикордонна служба країни має інформацію лише про тих людей, які виїжджають з Латвії через російський або білоруський кордон, але не знає про тих, хто вирішив виїхати, наприклад, через Естонію, не перетинаючи кордон з третьою країною.

Читайте також:
Путін підписав указ про громадянство РФ для іноземців, які воюють за Москву

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна