Зменшення тиску на РФ додає роки до війни. А кожна інвестиція в Україну скорочує її, – Зеленський у Давосі

Президент Володимир Зеленський закликав союзників, які сумніваються в Україні та хочуть зменшити підтримку, “не ескалювати”.

Про це він сказав під час виступу на Всесвітньому економічному форумі в Давосі 16 січня.

Глава держави наголосив, що “ми повинні захищати себе, своїх дітей, свої домівки, свої життя”.

“Ми повинні це зробити. Ми можемо перемогти його на землі. Ми це довели. І на морі, і в небі. Ми нарощуємо виробництво зброї. Ми досягли економічного зростання в Україні, наш ВВП зростає – попри війну більш ніж на 5% минулого року. Ми отримали рішення щодо переговорів про вступ до ЄС. І ми нормалізуємо ідею, що агресії можна перемогти – навіть путінські агресії, які тривають уже десять років і більше”, – сказав він.

Український лідер підкреслив, що 2024 рік повинен стати вирішальним.

“Чи може замороження війни в Україні стати її кінцем? Я не хочу задовольнятися істиною, що будь-який заморожений конфлікт рано чи пізно розгориться знову. Нагадаю, що після 2014 року були спроби заморозити війну на Донбасі. Були дуже впливові гаранти цього процесу – тодішня канцлерка Німеччини, тодішні президенти Франції. Але Путін – хижак, який не задовольняється замороженими продуктами”, – сказав Зеленський.

Президент, звертаючись до міжнародних партнерів,  пояснив, що “кожне зменшення тиску на агресора додає роки до війни. Але кожна інвестиція у впевненість захисника скорочує війну. Ми маємо зробити можливою відповідь на найбільш вагоме запитання: війна закінчиться справедливим і надійним миром. І я хочу, щоб ви були частиною цього миру – починаючи з цього моменту, – щоб наблизити його. І ви потрібні нам в Україні, щоб будувати, відбудовувати, відновлювати наше життя. Кожен із вас може бути ще більш успішним разом з Україною”.

Він зауважив, що “Путін намагається нормалізувати те, що мало закінчитися у ХХ столітті: масові депортації, зрівняні із землею міста й села та жахливе відчуття, що війна може ніколи не закінчитися”.

“Насправді Путін уособлює війну. Ми всі знаємо, що він є єдиною причиною, чому тривають різні війни й конфлікти й чому всі спроби відновити мир зазнали невдачі. І він не зміниться. Не зміниться. Ми повинні змінитися. Ми всі повинні змінитися настільки, щоб божевілля, яке живе в голові цієї людини або будь-якого іншого агресора, не взяло гору, –  наголосив Зеленський.

Та додав: “Його (Путіна – ред.)  відповідь на питання про тривалість війни – це війна завжди, без кінця. Він цього хоче. Його відповіддю на межі хаосу у світі є безмежна підтримка терористичних сил. Він насолоджується конфліктами, які завдають страждань іншим”.

Читайте також:
Зеленський домовився з фон де Ляєн розпочати скринінг законодавства України
Зеленський у Давосі зустрівся зі Столтенбергом
ППО і далекобійні спроможності: Зеленський переговорив із Блінкеном

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна