Швейцарія виділить Україні 1,5 млрд франків на 2025-2028 роки

Швейцарія планує виділити 1,5 млрд франків на відновлення України на період із 2025-го до 2028 року в межах стратегії з міжнародної співпраці.

Про це в понеділок, 15 січня, заявила президентка Швейцарської Конфедерації Віола Амгерд на пресконференції з президентом України Володимиром Зеленським.

“Швейцарія робить великий фокус на відновленні… Політичним компасом відновлення служать принципи, закладені на конференції в Лугано. На підтримку України Швейцарія запланувала на період із 2025-го до 2028 року 1,5 млрд франків у межах стратегії з міжнародної співпраці”, – заявила Амгерд, її цитує “Інтерфакс-Україна”.

Вона також зазначила, що обговорила із Зеленським питання гуманітарного розмінування в Україні та продовольчу безпеку, пов’язану з обмеженням вивозу зерна і продуктів харчування Чорним морем через російську агресію.

“Якщо в такій великій країні-експортері, як Україна, збиратимуть менше врожаю, продуктів харчування, то це матиме великі негативні наслідки. З огляду на це ми обговорювали зусилля ООН, спрямовані на полегшення безперешкодного вивезення продуктів харчування та добрив з України через Чорне море. Рішення Росії не продовжувати зернову ініціативу становить загрозу для продовольчої безпеки в усьому світі”, – заявила Амгерд.

У свою чергу президент України, відповідаючи на запитання, на відновлення яких об’єктів буде спрямовано швейцарські кошти, зазначив, що Україна потребує зміцнення енергосистеми та будівництва бомбосховищ.

“Ви знаєте, що багато представників уряду Швейцарії були (в Україні – ІФ-У) неодноразово. Вони бачили, що тисячі шкіл України, українські дітлахи під постійним ризиком ракетних ударів, застосування балістики, застосування іранських дронів. І тому питання бомбосховища, питання безпеки для дітей дуже актуальні”, – сказав він.

Він також нагадав, що “Україна пережила кілька блекаутів, і це було дуже складно, але цієї зими ми міцніші, і це треба зміцнювати”.

“Має бути децентралізована енергосистема, і вона має бути в безпеці. Так само як і водопостачання”, – резюмував президент.

Читайте також:
Швейцарія прийме глобальний “саміт миру”. Його готуватимуть понад 80 держав і організацій

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна