Швейцарія прийме глобальний “саміт миру”. Його готуватимуть понад 80 держав і організацій

Голова Федеральної ради Швейцарії Віола Амгерд після зустрічі з президентом Володимиром Зеленським 15 січня підтвердила наміри країни організувати мирну конференцію щодо України на найвищому рівні.

Про це вона сказала на спільній пресконференції в понеділок, 15 січня.

За словами Амгерд, питання впровадження мирних ініціатив Києва було одним із головних під час її зустрічі з українським президентом.

“Пан Зеленський спитав мене, чи була б готова Швейцарія організувати зустріч на найвищому рівні. Я підтвердила: Швейцарія була б готова організувати конференцію. Ми домовились, що ми поглиблено будемо займатись цим питанням, щоб процес миру був успішний”, – цитує Амгерд “Європейська правда”.

Президентка Швейцарії сказала, що представники обох країн негайно почнуть підготовку до мирної конференції, і “з нашого боку ми вже призначили людину, яка буде цим опікуватись”.

“Швейцарія завжди буде виступати на підтримку тривалого миру. І ми раді, що Швейцарія може зробити в це внесок”, – наголосила вона.

Зеленський зазначив, що в підготовці саміту миру вже задіяні понад 80 держав та міжнародних інституцій.

“Сьогодні ми відзначили успішність роботи в форматі радників щодо формули миру. Швейцарія ефективно організувала зустріч напередодні. Було значне розширення представництва”, – сказав голова української держави, його цитує “РБК”.

“Ми цінуємо це. Я вдячний пані президенту і команді за домовленість, що наші команди вже відзавтра розпочинають підготовку до проведення у Швейцарії на рівні лідерів глобального саміту миру”, – заявив він.

За словами українського президента, цей саміт має “наповнити необхідною енергією усе, що вже вдалося досягнути та має визначити, що завершення війни має бути виключно справедливим, а відновлення дії міжнародного права має бути здійснено повністю”.

Нагадаємо, 14 січня у швейцарському Давосі відбулася зустріч на рівні радників з національної безпеки щодо української “формули миру”. Китай не був представлений на зустрічі – попри те, що був запрошений.

Читайте також:
Зеленський у Швейцарії зустрівся з головами обох палат і головами фракцій парламенту

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна