Неїжпапа розповів, як особисто “вів” оператора дрона під час удару по Севастопольській бухті

Командувач Військово-морських сил України віцеадмірал Олексій Неїжпапа підтвердив, що особисто “вів” оператора дрона під час одного з ударів по Севастопольській бухті, оскільки добре знає це місто на тимчасово окупованому Кримському півострові.

Про це він розповів у інтерв’ю “Українській правді”, яке опубліковане у четвер, 11 січня.

Так, напередодні журналісти “УП” готували матеріал про цю морську операцію в Севастопольській бухті за допомогою надводних дронів у вересні 2022 року.

Ось як розповідав про неї один із учасників, який спостерігав за всім у командному бункері.

“… І тут віцеадмірал Неїжпапа особисто починає контролювати кожен метр проходження дронів. Він же з самого Севастополя, виріс там, служив все життя, кожен вигин тих бухт знає. І один дрон повели в Південну бухту, другий – в Північну, третій – в Нафтову”, – цитують його журналісти.

Один дрон зумів запливти між двома сторожовими кораблями “Ладний” і “Адмірал Ессен” і пошкодити обидва. Проте пошкодження були незначні.

“Це була перша в історії дистанційна морська операція. Надводні дрони отримали бойове хрещення. Але саме тоді ми зрозуміли, що вони мають бути більшими і нести більше вибухівки, щоб це було ефективне ураження”, – розповів УП один із членів команди розробників.

Так, під час інтерв’ю Неїжпапи журналіст пригадав цю історію, де віцеадмірал керував дронами, “як вели їх по пам’яті…”.

“Не те що по пам’яті – я ж бачу все, камера працює. А я ж там орієнтуюся повністю, де що знаходиться. І безпосередньо давав команди: стояв за оператором, грубо кажучи, щоб він правильно зробив свою роботу”, – прокоментував Неїжпапа.

Додамо, що Олексій Неїжпапа народився, виріс, навчався та служив у Севастополі, який нині є тимчасово окупованим росіянами.

Читайте також:
Чудова видимість з космосу: під час атаки на Севастопольську бухту допоміг “народний” супутник ICEYE

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна