Колаборантка, яка під час окупації Харківщини облаштовувала казарми для росіян, сидітиме 5 років

Завдяки доказовій базі Служби безпеки реальний термін ув’язнення отримала ще одна колаборантка, яка співпрацювала з російськими загарбниками у період окупації Харківщини.

Фігуранткою є мешканка Вовчанська, яка після захоплення міста підтримала російських загарбників та вступила до місцевої окупаційної адміністрації, повідомляє СБУ 11 січня.

Там її призначили очільницею “управління житлово-комунального господарства” та визначили першочергове завдання ‒ облаштувати казарми для російських військ. Для цього колаборантка разом зі своїми поплічниками забезпечувала водопостачання та енергозабезпечення в будівлях, де розмістилися окупанти.

Слідством також встановлено, що для набору нових співробітників у “ЖЕК” фігурантка обіцяла “безкоштовні” квартири від загарбників.

Після звільнення міста жінка намагалась уникнути правосуддя, імітуючи свій статус “поза політикою”. Але співробітники СБУ зібрали докази її співпраці з окупантами і на початку жовтня 2023 року затримали.

На підставі зібраних доказів фігурантку було визнано винною за ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність). Враховуючи співпрацю зі слідством, суд призначив їй 5 років тюремного ув’язнення.

Розслідування проводили співробітники СБУ в Харківській області за процесуального керівництва Чугуївської окружної прокуратури Харківської області.

Читайте також:
Ще 5 проросійських агітаторів отримали підозру від СБУ, серед них – прихильник “вагнерівців”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна