Посилення контролю на кордоні: Лубінець попросив пояснення в ДПСУ щодо документів, які вимагають прикордонники

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець надіслав 1 січня термінового листа до Державної прикордонної служби України з проханням надати інформацію щодо документів, які вимагають прикордонники у громадян, котрі перетинають держкордон, а також правові підстави для такої вимоги.

Про це він повідомив у Telegram.

Приводом стало те, що 31 грудня на різних пунктах пропуску утворилися величезні черги, в яких деякі люди стоять понад добу. Причина – посилення контролю громадян, які бажають виїхати за кордон.

“Окрім цього, як пишуть медіа, прикордонники посилено перевіряють документи в осіб з інвалідністю та тих, хто їх супроводжує, багатодітних батьків, людей, які їдуть за системою “Шлях”. А також вимагають військово-облікові документи із записом про відстрочку від мобілізації!” – зазначив український омбудсмен.

Водночас згідно з повідомленням Державної прикордонної служби, це пов’язано із великою кількістю випадків підробки документів.

Лубінець зауважив, що направив термінового листа до ДПСУ, аби розібратися з цією ситуацією. За його словами, “ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачає законодавство. Також державні органи та їх посадові особи зобов’язані діяти у межах своїх повноважень та відповідно до Конституції й законів України”.

Уповноважений з прав людини висловив сподівання, що цю ситуацію вдасться вирішити, а права людини та громадянина не будуть порушені.

“Нагадаю й те, що Конституція України закріплює: кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом”, – додав він.

Читайте також:
На кордоні посилюють контроль, чоловікам потрібно мати документи з ТЦК

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна