У Сербії під тиском опозиції проводять часткові перевибори

У Сербії проходять перевибори на близько 30 виборчих дільницях, з яких три – в столичному Белграді.

Про це в суботу, 30 грудня, повідомляє РТС, пише “Європейська правда“.

Повторне голосування в суботу організували на дільницях, де не було можливо визначити результати голосування 17 грудня, і тих, де результати анулювали через виявлені проблеми. На цих дільницях мають право голосу близько 19500 виборців.

Перед цим у п’ятницю республіканська виборча комісія відкинула вимогу блоку “Сербія проти насильства” скасувати результати виборів загалом через виявлені проблеми. Очільник РВК Владімір Дмітрієвич пояснив це тим, що документ подала невідповідна особа.

У ніч на 30 грудня представники студентської спільноти влаштували акцію на вулицях Белграда, встановивши намети. Вони заявили, що планують протестувати протягом 24 годин. Студенти вимагають відкрити виборчі списки.

За підсумками дострокових парламентських та місцевих виборів у Сербії перемогу здобула проросійська політична сила президента Александара Вучича. При цьому опозиційний альянс “Сербія проти насильства” (SPN) заявив про серйозні порушення виборчого законодавства на виборах до міської ради Белграда, де переміг ставленик влади і різниця голосів була незначна. Але виборчком відмовився проводити перевибори. У столиці спалахнули протести. Влада, яку підтримує РФ, припиняє спроби “організувати майдан”.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна