Штати запропонували G7 конфіскувати $300 активів РФ на користь України, – FT

Сполучені Штати запропонували “Групі семи” (G7) план конфіскації 300 мільярдів доларів заморожених російських активів на користь України.

Про це пише Financial Time.

Союзники поспішають узгодити цей план до другої річниці повномасштабного вторгнення РФ в України.  Проте наразі жодних рішень не ухвалено, а питання залишається предметом гарячих дискусій у європейських столицях.

Як пише видання, тема конфіскація російських активів для України є важливою для Заходу, цього місяця її обговорювали як міністри фінансів G7, так і їхні заступники.

США за підтримки Великої Британії, Японії та Канади запропонували продовжити підготовчу роботу, щоб були готові варіанти до 24 лютого. Вашингтон запропонував три робочі групи, які вивчатимуть юридичні аспекти конфіскації, шляхи зменшення ризиків і способи застосування цих активів на користь України.

Своєю чергою Німеччина, Франція та Італія висловили певні застереження і необхідність ретельно оцінити легітимність конфіскації активів РФ, перш ніж приймати рішення. До того ж, як зазначає FT, кілька європейських міністрів закликали зберігати конфіденційність щодо всього процесу.

США досі публічно не підтримали арешт активів Росії, але в приватному порядку поширили в рамках G7 дискусійний документ, в якому зазначили, що арешт заморожених активів Москви був би законним як “контрзахід, що спонукає Росію припинити агресію”.

Повідомляється, що Європа, де знаходиться більшість російських активів, побоюється можливих наслідків для фінансової стабільності, а також російської відповіді.

Італія, яка перебирає на себе головування в G7 у 2024 році, є однією з тих, хто занепокоєний потенційною відплатою своїм компаніям, що працюють в Росії, чим Москва вже погрожувала. Росія також попередила, що припинить дипломатичні відносини зі США у відповідь на будь-яку конфіскацію активів.

ЄС, Велика Британія та Франція також наголосили, що ці гроші не будуть легкодоступними і їх не буде достатньо для покриття потреб України у відновленні, і що арешт активів не повинен відбуватися за рахунок надання фінансової підтримки Києву у 2024 році.

За останні два роки G7 змогла кілька разів подолати розбіжності між своїми членами щодо економічних заходів проти Росії, зокрема щодо початкового широкого пакету санкцій, а також щодо встановлення верхньої межі ціни на російську нафту.

Читайте також:
Швейцарія заморозила російські активи на $8,8 мільярда

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.