Президент підписав закон про криміналізацію контрабанди, ухвалення якого вимагав ЄС

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, який запроваджує кримінальну відповідальність за контрабанду.

Про це в четвер, 28 грудня, повідомив народний депутат Ярослав Железняк, а також про це йдеться у картці законопроєкту на сайті парламенту.

Як стверджує парламентар Железняк, до закону внесли зміни, зокрема підвищили пороги: для товарної контрабанди — у 5 разів, для підакцизних товарів — у 2 рази.

Ухвалення цього законопроєкту було вимогою для надання Європейським Союзом макрофінансової допомоги на 1,5 мільярда євро в цьому році.

Зазначимо, ініціатором проєкту закону про криміналізацію контрабанди виступив президент Володимир Зеленський. Він подав документ ще у 2021 році, і тоді його ухвалили в першому читанні.

Про що цей закон

Запровадження кримінальної відповідальності, згідно із законом, набиратиме чинності поетапно. Так, за контрабанду підакцизних товарів — з 1 січня 2024 року, а контрабанду всіх інших товарів — з 1 липня 2024 року, писала пресслужба ВРУ.

Депутати також позбавили слідчих органів безпеки права проведення досудового розслідування у кримінальних справах, які стосуються розслідування контрабанди. Цим займатимуться детективи органів Бюро економічної безпеки України.

Досудове розслідування злочинів, передбачених статтею 201 Кримінального кодексу України (контрабанда), відомості щодо яких внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня набрання чинності цим законом, продовжують здійснювати слідчі органів безпеки.

Читайте також:
Польські митники затримали рекордну контрабанду бурштину з України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна