Росіяни пів року не дають поховати тіла вбитих у Бердянську підлітків, – ЗМІ

Окупанти пів року не дають рідним поховати тіла вбитих у Бердянську підлітків Тиграна Оганнісяна й Микити Ханганова.

Про це повідомив Андрій Яковлєв, експерт «Медійної ініціативи за права людини» та адвокат родини Тиграна Оганнісяна, у коментарі «Радіо Свобода».

Наразі нічого не відомо про те, де перебувають тіла підлітків. Адвокат припускає, що вони в морзі в Бердянську, проте довести цього не можуть.

Формальним приводом не передавати тіла родичам підлітків та відкладати похорон є проведення експертизи російськими слідчими. Утім, на думку адвоката, справжня причина того, чому тіла досі не віддали рідним, — «намір приховати умисне вбивство».

«Коли в голову постріл з близької відстані та, припустімо, у серце, і не один. Коли куля пройшла крізь рот і вийшла через іншу частину голови, то, очевидно, що це було зроблено з близької відстані. Коли всі бачать тіло — це є доказ вчинення воєнного злочину. А без тіл вони (окупанти — ред.) думають, напевно, що важче довести цей злочин», — сказав Яковлєв.

Адвокат підтвердив, що похорон хлопців уже планувався. Навіть був оголошений день відспівування та названа церква, де можна попрощатися з вбитими хлопцями. Але раптом церемонію скасували.

Яковлєв припускає, що домовитися про повернення тіл рідним зможе хіба що третя сторона. Під час щорічної зустрічі Ради міністрів ОБСЄ голова МІПЛ Ольга Решетилова порушила питання повернення рідним тіл убитих бердянців. Вона закликала ОБСЄ втрутитися в цю ситуацію.

Передісторія та розбирання

Тиграна Оганнісяна, 2006 р.н., окупанти викрали у вересні 2022 року. Його разом з іншим підлітком, Микитою Хангановим, звинуватили в тероризмі. За це їм загрожувало 20-річне ув’язнення.

Європарламент у червні 2023 року ухвалив резолюцію із засудженням дій російських структур, які застосували тортури та порушили кримінальні провадження проти українських підлітків Тиграна Оганнісяна та Микити Ханганова.

Публічного розголосу справі наприкінці травня надали правозахисники з “Медійної ініціативи за права людини”. За їхніми даними, Тиграна Оганнісяна п’ять днів жорстоко допитували, били й катували електричним струмом. Від підлітка вимагали зізнатися у готуванні диверсії на мелітопольській залізниці.

Тепер правозахисники намагаються зрозуміти, що дійсно сталося 24 червня. За їхніми даними, справи підлітків  окупаційна російська влада вирішила передавати до суду. Слідчі тиснули на хлопців і їхніх родичів.

Координаторка МІПЛ Ольга Решетилова в соцмережі розповіла, що кілька днів тому за хлопцями приїжджав слідчий з озброєним конвоєм, але їм вдалося втекти. За її даними, вдень перед вбивством хлопці відзначилися в окупаційній поліції. За пів години до дзвінка слідчого батькам про те, що хлопці вбиті, мама Тиграна розмовляла з ним.

Тигран був спокійний, казав, що гуляють з Микитою і думають, як святкувати день народження Микити. Микиті сьогодні, 25 червня, мало виповнитись 17 років.

Координаторка наголошує, що спостерігають багато неспівпадіння у фактах, часі, одязі.

“Тіл хлопців батьки ще не бачили. Натомість рідних з учорашнього (24 червня) вечора мучать допитами і обшуками. Це дає підстави ставити під сумнів основну версію слідкому РФ про напад на поліцейських. Принаймні батьки Тіграна і Микити вважають, що вся ці перестрілка, передсмертне відео – це постановка для того, щоб убити хлопців”, – пише Решетилова.

Читайте також:
Україна просить РФ та міжнародні організації, щоб тіла вбитих в Бердянську підлітків повернули батькам, – Лубінець

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.