Чорновіл, а не Кравчук: нинішні українці обрали б іншого президента, якби опинилися в 1991 році, — результати опитування

Якби нинішні українці опинилися на президентських виборах у 1991 році, більшість проголосували за В’ячеслава Чорновола, а не за Леоніда Кравчука.

Про це свідчать результати всеукраїнського опитування громадської думки “Омнібус”, проведеного з 29 листопада по 9 грудня 2023 року Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС).

1 грудня 1991 року відбулися перші вибори президента України. Тоді серед 6 кандидатів майже 62% набрав Леонід Кравчук (найбільше у всіх регіонах, крім трьох областей Галичини), а В’ячеслав Чорновіл набрав трохи більше як 23%.

“Багато хто вважає, результати цих президентських виборів значною мірою вплинули на подальший розвиток уже незалежної України. Тому не дивно, що один із напрямків міркувань про альтернативну історію (наприклад, “де ми звернули не туди?”) — це розмірковувати, а як би склалась доля України у разі інших результатів виборів”, — зазначають соціологи КМІС.

За результатами проведеного ними опитування, зараз серед нинішніх українців зараз 74% проголосували б за В. Чорновола, а за Л. Кравчука віддали б свій голос 13%. У перерахунку до тих, хто голосував би і визначився з вибором, 86% голосів було б подано за В. Чорновола, 14% — за Л. Кравчука. Зокрема, серед респондентів, які дійсно в 1991 році мало право голосу (зараз це люди у віці 50 років і старше) 81% проголосували б за В. Чорновола і 10% – за Л. Кравчука.

При цьому за В’ячеслава Чорновола проголосували б більшість виборців у всіх регіонах. Відносно найбільше — у західних (86% серед усіх респондентів) і центральних (80%). Водночас у південних регіонах 58% серед усіх респондентів підтримали б В. Чорновола (Л. Кравчука — 17%), у східних — 63% (Л. Кравчука — 28%).

Читайте також:
10 фактів про В’ячеслава Чорновола: до 85-річчя від дня народження борця за незалежність

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна