Зниження призовного віку, електронні повістки та “часткова демобілізація”: Умєров розповів деталі нового законопроєкту

Днями у Верховній Раді зареєструють законопроєкт щодо мобілізації та служби у Силах оборони загалом.

Про це заявив міністр оборони України Рустем Умєров в інтерв’ю “Суспільному”.

“Якщо хочемо допомоги суспільства, повинні сказати, як і кого хочемо запросити служити, що буде з цією людиною, коли вона звільниться. Для цього ми готуємо законопроєкт”, — зазначив він.

За словами міністра, у законопроєкті будуть прописані всі нюанси мобілізації та демобілізації.

“У нас 3,5 тисячі кілометрів лінії, яку ми повинні боронити. Є стабілізаційні дії, є оборонні, є контрнаступ. Я не буду йти в деталі, але вище керівництво просто хотіло дати відповідь суспільству. Якщо військові кажуть Кабміну: “Дайте, будь ласка, нам енну кількість людей” — звісно, Кабінет міністрів і Верховна рада питають, що ми будемо робити з тими, хто вже служить, і що будуть робити люди, яких ми хочемо мобілізувати? Тому ми почали консультації і суспільство буде мати відповіді на ці питання в цьому законопроєкті”, — наголосив Умєров і додав, що деталі оприлюднять вже найближчими днями.

Що хочуть прописати в законопроєкті

За словами Умєрова, якщо “аргументації буде достатньо, щоб суспільство це сприйняло”, призовний вік знизять.

“Якщо аргументації буде достатньо, щоб суспільство це сприйняло, ми будемо, наприклад, просити призов з 25 до 60 років. По-перше, ми хочемо зробити облік всіх категорій, які будемо пропонувати. Після цього хочемо окреслити, як ми будемо їм повідомляти, щоб це не було як зараз, на вулицях. Після цього хочемо, щоб категорії людей, яких ми будемо просити мобілізуватись, проходили медичний огляд. І тоді ми їм будемо пояснювати, де та як вони зможуть обрати професію”, — зазначив міністр.

Окрім цього, Міноборони шукає можливість надсилати електронні повістки.

“Ми працюємо над базами даних. Це електронне сповіщення. Тобто ми проаналізували різні бази даних, десь дев’ять, з різних міністерств. Потім дивимося, як ці бази облікувати. Тому що люди не зовсім розуміють, хто зобов’язаний, хто військовослужбовець, хто ветеран. Тому говоримо про базу даних військовозобов’язаних, про те, як облікувати їх. Після обліку — дивимося, чи та, чи інша категорія буде взагалі запропонована на військову службу чи ні. Це величезний механізм, який треба обговорювати покроково”, — розповів міністр оборони.

Він також додав, електронні запрошення до військкоматів отримуватимуть і чоловіки, які перебувають за кордоном.

“Якщо ми ухвалимо рішення по категоріях, запрошення надішлемо усім… Останні півтора місяця ми консолідували всі бази даних. Тобто бачимо, скільки у нас в Україні, скільки за кордоном, перевіряємо це разом з МЗС, тобто у нас є така інформація”, — зазначив Умєров.

Втім, він запевнив, що спершу призовники мають пройти облік, після чого їм пропонуватимуть різні опції — рекрутинг, де можна обрати спеціальність.

За його словами, в законопроєкті також пропишуть, яким чином може відбутися “часткова демобілізація”.

“Слово “демобілізація” ми можемо використовувати тільки після того, як закінчиться війна. Оскільки ворог продовжує бойові дії, ми знайшли рішення, які дадуть можливість людині, яка вже два роки перебуває в периметрі, зрозуміти, які правила будуть для того, щоб вона перепочила або була частково звільнена. Ми працюємо над цим і юридично, і законодавчо, і технічно”, — наголосив Умєров.

Читайте також:
Електронні повістки через “Дію” не надсилатимуть ніколи, — Федоров

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна