Сьогодні – 35-річчя першого польоту “Мрії”. Що кажуть творці Ан-225 про “головний проєкт життя”

До 35-річчя першого польоту Ан-225 в компанії “Антонов” поспілкувалися із творцями “Мрії”. Вони називають цей літак головним проєктом свого життя.

Цитати опублікували комунікаційники компанії у четвер, 21 грудня.

«Ніхто і ніколи не зможе відтворити “Мрію” та перевершити наші досягнення. “Мрію” створила одна велика сімʼя авіабудівників», – каже Геннадій Сільченко, директор програми надважких транспортних літаків ДП “Антонов”.

В ДП “Антонов” також розповіли, що літак побудували за рекордно короткий час – 3,5 роки. Для доставки оперення, що було зібране на Ташкентському авіазаводі, обрали повітряне перевезення на зовнішній підвісці літака Ан-22 «Антей». Це був єдиний спосіб доставити до Києва цей надгабаритний нерозбірний агрегат вагою 45 тонн. Крім цього, «Мрія» стала першим літаком «Ан» із застосуванням поліуретанової фарби. Загальна вага лакофарбового покриття – близько 900 кілограмів.

Мало хто знає, але назву «Мрія» на борт нанесли в останню ніч перед викочуванням з цеху.

Якби не складні погодні умови, перший політ міг відбутися ще 20 грудня. Та небо над Києвом було вкрите низькою хмарністю й вирувала завірюха. Однак, незважаючи на те, що і наступний день не приніс покращення погоди, 21 грудня, «Мрія» все ж вийшла на злітну смугу, й розпочалася підготовка до старту.

21 грудня 1988 року, пробігши менше тисячі метрів, найбільший транспортний літак у світі Ан-225 «Мрія» відірвався від землі та здійнявся в повітря. Політ тривав 1 годину 14 хвилин. Потім літак успішно приземлився в Гостомелі.

Вже під час першого польоту, літак встановив декілька світових рекордів. Всього, Ан-225 має на своєму рахунку 240 світових рекордів, що є абсолютно унікальним випадком в світовій авіації.

Перший в історії політ Ан-225 з аеродрому «Київ-Антонов-1» здійснив екіпаж випробувачів: Олександр Галуненко (командир ), Сергій Горбик (другий пілот), Сергій Нечаєв (штурман-випробувач), Олександр Шулещенко (бортінженер-випробувач), Володимир Гусар (бортінженер-випробувач), Вʼячеслав Білоусов (бортінженер-випробувач), Михайло Харченко (ведучий інженер-випробувач).

Читайте також:
СБУ повідомила деталі розслідування щодо знищення літака АН-225 “Мрія”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна