“Я не тряпка якась — я захищаю свою державу під час війни”, — Зеленський висловився про блокування кордону і можливість компромісів з Польщею

Президент України Володимир Зеленський прокоментував блокування українського кордону польськими перевізниками і можливість компромісів у цьому питанні.

Про це він розповів під час пресконференції 19 грудня.

“Зрозумійте, що це не бізнес під час війни. Це питання виживання. У нас тоді не було коридору — вільного. незалежного, чорноморського коридору, яким можна було б вивозити зерно. Що у нас було? Проблеми зі Словаччиною, могли бути проблеми з Румунією, були проблеми з Угорщиною, і з Польщею. Що у нас залишається, якщо немає моря? Питання — у чому компроміс? Ми готові. Скажіть — у чому компроміс? Не всім нам вижити? Не вивезти це зерно? Ми сказали окей, ми не будемо продавати зерно в Польщу. Окей, дайте вивезти. Ви знаєте, як ставляться до поляків. З великою симпатією і любов’ю. Навіть коли всі бачили, що у нас конфлікт на рівні лідерів, українці почали захищати вас, не мене”, — підкреслив президент.

За його словами, через блокування кордону Україна втратила сотні мільйоні доларів і частину врожаю.

“З квітня по вересень це було дуже складно. Україна втратила сотні мільйоні доларів і частину врожаю. Ми втрачали щоденно. І ми почали втрачати політичні відносини. Я ще раз підкреслюю — я вдячний польському народові, але зрозумійте мене – не тряпка якась. Я захищаю інтереси держави в час війни. Я сказав: дайте нам вивезти. Нам не дали вивезти. І це було не правильно”, — наголосив Зеленський.

Окрім цього, він підкреслив, що це був політичний сигнал, політичні вибори урядовців, які програли.

“Я говорив тоді вашим політикам: ви програєте. Ви програєте самим собі. Наші люди не можуть страждати. Який компроміс? Закон. Завжди закон. ЄС весь був проти цього блокування. З’явилась Румунія і просто мені президент Йоганніс допоміг нашим фермерам вижити. Він сказав: цінності спочатку, а потім ціни. І це важливо”, — зазначив президент і додав, що блокада штучна, і в результаті неї Польща також фінансово втратила.

Зараз, за словами Зеленського, з новим урядом Польщі ситуація вже вирівнялася, і з президентом Анджеєм Дудою також.

“Україна готова, щоб в Польщі нічого не втрачали. Я вірю, що ми все вирівняємо, я дуже хочу в це вірити”, — сказав він.

Читайте також:
Польські водії знову заблокували для фур пункт пропуску “Дорогуськ – Ягодин”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна