Експерт назвав чотири приклади успішних асиметричних ударів ЗСУ по армії РФ на Чорному морі

Удар по крейсеру Москва, атака на Кримський міст в жовтні 2022 року, удар по штабу Чорноморського флоту РФ, знищення підводного човна “Ростов-на-Дону” є вдалими прикладами асиметричних дій ЗСУ по армії РФ на Чорному морі в 2022-2023 роках.

Таку думку висловив колишній заступник начальника штабу Військово-Морських сил ЗСУ (у 2004-2020 рр.) капітан 1-го рангу запасу, стратегічний експерт американської компанії “Соната” Андрій Риженко в інтерв’ю “Новинарні”.

“Асиметрія – це несподіванка. Тому як приклад я навів би удар по крейсеру “Москва”. Також це атака на Кримський міст минулого року, 8 жовтня. В одному з документальних фільмів люди, які займалися цієї спецоперацією, розповіли, що тоді спрацювала 21 тонна вибухівки в машині. До слова, в 1941 році, коли підірвали Дніпровську ГЕС, теж було 20 тонн. Ще раз: на мосту спрацювала 21 тонна вибухівки. Але в 1941 році на ДніпроГЕСі знесло 200 метрів бетонної греблі – а ви бачили рівень ушкоджень Кримського мосту. Слабенько, так?”, – говорить Риженко.

Третій випадок асиметрії – ракетний] удар по штабу Чорноморського флоту РФ 22 вересня 2023 року.

Четвертий – знищення підводного човна “Ростов-на-Дону” в доці Севастопольського судноремонтного заводу 13 вересня 2023 року ракетами Storm Shadow.

“Чому це асиметрія? Бо в нас немає нічого протичовнового – але й човна в росіян немає (усміхається).  А що для росіян асиметрія? Вищий пілотаж – це пофарбувати “шахеди” аерозольними балончиками в чорний колір (сміється)”.

На уточнення журналістки, чи ті 22 виведених з ладу та знищених ворожих кораблів і катерів, плюс одна уражена субмарина – це результат асиметрії та хитрощів, Риженко відповів так:

“Ну, бачите, асиметрія – це не просто спосіб наших дій по противнику, а це результат. Так, ці цифри – це фактично наслідок наших асиметричних дій на морі. Зараз, в принципі, всі дії на морі асиметричні відносно супротивника. У нас навіть флоту немає, як такого”, – наголошує він.

“Ви бачили відео з ураження “Оленегорського горняка”? Знаєте, що я там побачив? Атмосферу повного пофігізму [серед російських військових моряків]. Відкриті ілюмінатори, народ відпочиває. Ніяких тривог, вахт – нічого.  Дрон влітає в лівий борт і вибухає. А якби в росіян була нормально налагоджена організація процесу, то там стояли би матроси по борту корабля на чергуванні, відслідковували ситуацію, з біноклями та тепловізорами. А коли бачать дрон, який наближається – оголошують тривогу та знищують його”, – пояснює експерт.

Журналістка перепитала, чи з росіянами треба воювати мізками – на що пан Андрій відповів ствердно.

“Однозначно. Але треба мати сили і засоби для цього. Усі знищення і дуже серйозні пошкодження кораблів противника були через крилаті ракети. Дрони їх в основному тільки “ранять”. Це також нормально, адже це на якийсь час виводить їх зі складу. Дрони дешевші, вони противника теж збивають з пантелику.  Десь, може, і “симетрія” спрацювала би. Але, знову ж таки, місця в нас немає для симетрії. У них місце є. Якщо ми їх починаємо мочити в Криму – вони тікають у Новоросійськ. А нас вони б’ють і в Одесі, і в Миколаєві, і в Очакові”, – резюмував Риженко.

Читайте повністю інтерв’ю із Андрієм Риженком: 
Андрій Риженко: Зараз усі наші дії на морі асиметричні відносно противника. У нас немає флоту як такого

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна