У Києві — мінус ще один радянський пам’ятник: цього разу “декомунізували” бронепоїзд “Таращенець”

У Дарницькому районі Києва 16 грудня комунальники демонтували пам’ятник екіпажу більшовицького бронепоїзда “Таращанець”.

Відповідні відео публікують місцеві пабліки.

Монумент висотою 3,3 метра встановили 21 вересня 1974 року у сквері між вулицями Заслонова та Ялтинською.

У листопаді цього року Кабмін ухвалив рішення про вилучення пам’ятника екіпажу бронепоїзда “Таращанець” з Держреєстру нерухомих пам’яток культурної спадщини.

Демонтаж підтвердив і очільник Дарницької райдержадміністрації Микола Калашник.

“Раніше я писав про ухвалене урядом рішення, що дозволяє демонтувати комуністичні памʼятники, зокрема екіпажу бронепоїзда “Таращанець”. Він був відкритий у 1974 році у сквері між вулицями К. Заслонова та Ялтинською. Його скульптором є В. Зноба, а архітектором — Є.Пильник. Біля підніжжя бронзовий злиток з написом: “Тут поховані герої “Таращанця”, що віддали життя за владу Рад. Вічна Вам памʼять і слава!”. Сьогодні памʼятник успішно демонтовано та відправлено до майстерні родини В. Зноби, його син Микола також є скульптором”, — написав Калашник.

За його словами, на місці демонтованого монумента встановлять памʼятний монумент Героям російсько-української війни, а вулицю К. Заслонова планують перейменувати на вулицю Героїв-дарничан.

Читайте також:
Щорс всьо: у Києві демонтували пам’ятник більшовицькому командиру. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна