Кібератака на “Київстар” — одна з найруйнівніших з початку повномасштабного вторгнення РФ, — міноборони Британії

Кібератака на найбільшого оператора мобільного зв’язку України “Київстар”, ймовірно, є однією з найруйнівніших кібератак на українські мережі з моменту початку повномасштабного вторгнення Росії, оскільки зачепила урядові ресурси та служби екстреної допомоги України.

Про це йдеться у звіті міністерства оборони Великої Британії, опублікованому 16 грудня.

Як нагадали аналітики, “вплив” від кібератаки на “Київстар” тривав щонайменше 48 годин, вдаривши по послугах мобільного зв’язку та передавання даних.

“Внаслідок кібератаки половина населення України залишилася без мобільного сигналу та можливості користуватися інтернетом. У “Київстарі” повідомили, що під час атаки жодні персональні дані не були скомпрометовані. Повідомляється також, що внаслідок кібератаки було відключено сирени повітряної тривоги, роботу деяких банків, банкоматів і торгових терміналів. Водночас український банк Monobank зазнав розподіленої атаки типу “відмова в обслуговуванні” (DDoS), що порушила доступ до сайту банку”, — йдеться у звіті міноборони.

Як писала “Новинарня, зранку 12 грудня у мережі “Київстар” стався технічний збій. Через це недоступні послуги зв’язку та доступу в інтернет у частини абонентів.

Користувачі “Київстар” зранку 12 грудня також не могли перейти на інших операторів, оскільки збій у мережі оператора вплинув на національний роумінг.

Згодом у компанії “Київстар” підтвердили, що причиною масштабного збою в роботі стала потужна хакерська атака, але запевнили, що персональні дані клієнтів у безпеці, оскільки комп’ютери і сервери не знищені.

Станом на 18:00 середи, 13 грудня, мобільний оператор “Київстар” почав включення голосового зв’язку, фахівці працювали над відновленням послуг передачі даних і SMS. У компанії наголосили, що відновлення послуг відбуватиметься поступово, тому до кінця дня ще можливі короткочасні складнощі.

Після повного відновлення і стабілізації роботи мережі “Київстар” розпочне підготовку та надання компенсацій усім абонентам і корпоративним клієнтам, які внаслідок хакерської атаки не могли скористатися сервісами компанії, додали в компанії.

Читайте також:
Кібератака на “Київстар”: СБУ почала розслідування за вісьмома статтями ККУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна