Європейці більш прихильні до вступу України в ЄС порівняно з іншими кандидатами, – опитування

Європейці, попри можливі витрати й ризики, загалом прихильно ставляться до ідеї вступу України в ЄС, але прохолодно сприймають можливість приєднання Грузії та країн Західних Балкан.

Про це свідчить опитування проведене Європейською радою з міжнародних відносин (ECFR) у шести країнах-членах ЄС, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на The Guardian.

Опитування виявило значну підтримку кандидатури України і меншою мірою – Молдови та Чорногорії, але також і глибоку стурбованість економічними проблемами та питаннями безпеки.

Водночас існує широка опозиція до можливого вступу Туреччини, а також помітно прохолодна реакція на перспективу приєднання до союзу Албанії, Боснії, Грузії, Косова, Північної Македонії та Сербії.

Опитування показало, що найбільшу підтримку вступу України до ЄС мають Данія (50%) та Польща (47%).

Розділилися думки в Румунії (32% за, 29% проти), Німеччині (37% за, 39% проти) та Франції (29% за, 35% проти).

В Австрії 52% опитаних висловилися проти.

Водночас 45% респондентів стурбовані тим, що вступ України матиме негативний вплив на безпеку ЄС. Натомість 25% вважають, що він її посилить.

Багато європейців не бачать жодних економічних вигод від членства України. У той час як 43% респондентів у Польщі та 37% у Румунії вбачають у цьому позитивний вплив на економіку ЄС, 54% у Данії та 46% в Австрії передбачають витрати.

Існують також побоювання щодо впливу розширення на політичну силу ЄС у світі. Польща і Данія найбільш оптимістично налаштовані щодо цього: 43% і 35% громадян вважають, що вступ України до ЄС матиме позитивний вплив.

В Австрії (42%) та Німеччині (32%), однак, найбільш поширеною була думка, що членство України зменшить політичну силу ЄС у світі, тоді як респонденти у Франції та Румунії розділилися більш рівномірно.

ECFR виявила чіткий поділ між “старими” та “новими” країнами-членами ЄС щодо ширшого принципу розширення. Респонденти в Австрії (53%), Німеччині (50%) та Франції (44%) найбільш схильні вважати, що ЄС не повинен приймати нових членів.

На противагу цьому, в Румунії більшість (51%), а в Польщі – 48% вважають, що ЄС повинен прагнути до розширення.

Серед “старих” країн-членів дещо виділяється Данія, де лише 37% респондентів виступають проти будь-якого негайного розширення.

Опитування виявило сильну опозицію до можливості вступу Туреччини до ЄС: 51% опитаних у шести країнах виступили проти цієї ідеї, і менш ніж кожен п’ятий респондент підтримав будь-який прогрес у питанні членства Туреччини.

Європейці також виявилися прохолодними до того, щоб Албанія, Боснія і Герцеговина, Косово, Грузія, Молдова, Чорногорія, Північна Македонія та Сербія стали країнами-членами ЄС, причому сукупна підтримка вступу цих восьми країн склала менш ніж 30%.

Найслабшою виявилася підтримка вступу Косова (20% сказали, що воно повинно мати можливість приєднатися, а 37% сказали, що ні), Албанії (24% за, 35% проти), Сербії (25% за, 35% проти) і Грузії (25% за, 31% проти).

Щодо Північної Македонії (26% за, 27% проти) та Боснії і Герцеговини (28% за, 29% проти) думки розділилися більш рівномірно, тоді як Молдова (30% за, 28% проти) та Чорногорія (30% проти 25%) отримали підтримку щодо вступу до ЄС.

Як відомо, на саміті лідерів ЄС 14-15 грудня мають розглянути питання про відкриття переговорів про вступ з Україною. Проти відкриття переговорів категорично виступає Угорщина.

Читайте також:
Кулеба провів годинну розмову із Сійярто: чи змінить Угорщина позицію щодо членства України в ЄС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна