В Одесі затримали банду паліїв, яку очолював “Путін”

В Одесі поліцейські затримали організатора угруповання, відомого у кримінальному середовищі на прізвисько “Путін”, та шістьох виконавців за серію підпалів квартир в місті.

Про це у вівторок, 12 грудня, повідомила Національна поліція України.

Ще один фігурант в момент вчинення злочину спостерігав за під’їздом та у разі появи сторонніх людей мав попередити спільників.

Поліцейські провели обшуки в орендованій зловмисниками квартирі та автомобілі, яким вони пересувалися, і вилучили речі, що становлять інтерес для слідства. Зокрема це одяг, мобільні телефони із сім-картками, ємності з паливно-мастильними речовинами, а також корпус ручної гранати із запалом.

В одному з телефонів фігурантів було відео вчинення підпалу, яке вони відправили організатору злочину. Той пообіцяв їм за роботу 4 тисячі доларів.

Слідчі розпочали кримінальні провадження за ч. 2 ст. 194 (умисне знищення або пошкодження майна, вчинене шляхом підпалу) та ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України.

За одним фактом умисного пошкодження чужого майна фігурантам вже повідомили про підозру.

“За кілька днів потому ще двоє жителів Київської області облили легкозаймистою речовиною і підпалили двері двох квартир у багатоповерхівках Приморського та Київського районів Одеси. Громадяни вчасно помітили загоряння і загасили їх”, – ідеться у повідомленні.

Правоохоронці за результатами вжитих слідчо-оперативних заходів оперативно викрили та затримали підпалювачів.

Такі протиправні дії слідчі кваліфікували як замах на умисне пошкодження чужого майна шляхом підпалу та умисне пошкодження чужого майна шляхом підпалу. За скоєний замах зловмисникам повідомили про підозру за ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 194 Кримінального кодексу України.

“В ході досудового розслідування поліцейські встановили і організатора підпалів. Ним виявився житель Київської області на прізвисько “Путін”. Він підшукував виконавців, надавав їм адреси, вказівки та поради щодо механізму вчинення злочинів”, – поінформували у поліції.

За одним з таких фактів слідчі слідчого управління Головного управління Нацполіції в Одеській області повідомили йому про підозру в умисному пошкодженні чужого майна, вчиненому шляхом підпалу, за попередньою змовою групою осіб, що передбачено ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 194 ККУ.

Суд обрав усім сімом підозрюваним запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою з правом внесення застави.

Двоє підпалювачів вийшли під заставу, ще четверо та організаторзалишаються під вартою. Слідчі встановлюють мотиви правопорушень та інших причетних до серії підпалів осіб.

Усій групі загрожує до 10 років позбавлення волі.

Читайте також:
В Одесі СБУ затримала агента ФСБ “Мазепу”, який шпигував, рекламував себе і готувався очолити “Одеську республіку”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна