В Одесі СБУ затримала агента ФСБ “Мазепу”, який шпигував, рекламував себе і готувався очолити “Одеську республіку”

Служба безпеки України викрила агента ФСБ із псевдонімом “Мазепа”, який шпигував за ЗСУ, планував теракт проти мирного населення Одеси та просив росіян зробити його “главою Одеської республіки”.

Про це в п’ятницю, 8 грудня, повідомляють в Офісі Генерального прокурора та СБУ.

Силовики не називають імені затриманого, але, як пише “Думська“, це одесит Євген Доленко.

За даними слідства, з жовтня 2023 року підозрюваний співпрацював з представниками спецслужб РФ. Він масово здавав ворогу місця дислокації особового складу Сил оборони, орієнтовні координати базування систем ППО в Одесі та об’єктів енергетичної інфраструктури.

Ще одним його завданням була фіксація наслідків ракетно-дронових обстрілів Одеси, зокрема точність влучання та масштаби руйнувань. Ці дані окупанти використовували для підготовки нових та коригування повторних ударів по Одесі.

Для збору потрібних відомостей підозрюваний обходив місцевість та приховано фіксував об’єкти, а потім передавав “звіт” до ФСБ у вигляді текстових повідомлень, фотознімків, відеозаписів та відміток на електронних картах.

Як винагороду за свої “послуги” одесит зажадав фінансування для висування в депутати Верховної Ради найближчого скликання (?) та 5500 доларів США щомісячно. А в разі окупації Одещини – очолити регіон і стати керівником так званого “регіонального відділення “Єдиної Росії” Одеської республіки РФ”.

Про це йшлося в листі, який показали в СБУ:

Також із фото, поширених СБУ, видно, що “Мазепа” рекламувався на транспорті.

“Останній місяць фігурант активно займався «розкруткою» власного образу як потенційного кандидата у народні депутати України. Для цього він вступив до місцевої громадської організації, яка займається питаннями екології, а також розмістив свою політичну рекламу на декількох пасажирських автобусах, що курсують містом”, – ідеться в пресрелізі Служби безпеки.

Підозрюваний встиг отримати за розвіддані 1300 доларів США авансу.

Його затримали під час фіксації об’єкта енергетичної інфраструктури в Одесі.

Під час за місцем його проживання вилучено коктейлі Молотова, які чоловік планував використати під час масових зібрань одеситів на центральних вулицях міста. Також вилучені мобільні телефони із доказами його розвідувально-підривної діяльності на користь РФ.

За клопотанням прокурора підозрюваному обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без визначення розміру застави.

Досудове розслідування проводить СБУ.

За процесуального керівництва Одеської обласної прокуратури одеситу повідомлено про підозру в державній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України). Зараз він перебуває під вартою. Зловмиснику загрожує довічне ув’язнення.

Читайте також:
СБУ запакувала ворожого агента, який скоригував ракетний удар РФ по Києву 31 грудня 2022-го

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна