ГУР звітує про завершення евакуації українців із Гази. Операція – успішна

Головне управління розвідки Міністерства оборони України інформує, що  операція з порятунку українчьких громадян із сектору Гази успішно завершена.

Про це розвідвідомство повідомило у неділю, 10 грудня.

“У підсумку із небезпечної зони вдалось вивезти 315 людей: 304 українці, 2 палестинці, 9 громадян Молдови. Серед врятованих із сектору Гази ― двоє осіб з пораненнями, онкохвора, вагітна, а також двоє громадян, які координували українських воєнних розвідників безпосередньо у зоні конфлікту”, – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що здійснена ГУР МО України та МЗС України за дорученням президента України евакуаційна місія відбувалась у декілька етапів.

Яка ситуація з евакуацією українців

Україна розпочала евакуацію своїх громадян, які перебувають в Ізраїлі та Секторі Гази, після загострення там воєнних дій.

Перший рейс відбувся 14 жовтня. Тоді з Тель-Авіва до Бухареста вилетіли 207 громадян України, зокрема 63 дитини. Другий евакуаційний борт зі 155 громадянами України, серед яких були 107 жінок і 23 дитини, вилетів з Ізраїлю 16 жовтня. Того самого дня відбувся і третій евакуаційний рейс зі 74 українцями на борту. Учетверте з Ізраїлю чартерним рейсом до Румунії відлетіли 79 громадян України.

Тим часом ситуацію в Секторі Гази посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук назвав “абсолютно неконтрольованою”. За його словами, інформацію про стан справ в анклаві, зокрема про загиблих і поранених українців, посольство отримує тільки через кількох активістів української громади.

Станом на 31 жовтня, за даними МЗС, у Секторі Гази загинули четверо українців, троє з них — це діти.

8 листопада Володимир Зеленський заявив, що Україна успішно евакуювала першу групу з 43 українців із Сектору Гази.

9 листопада Зеленський повідомив, що із Сектора Гази евакуювали 89 громадян України.

Точна кількість наших громадян, які все ще перебувають у небезпечному регіоні, невідома. За оцінками дипломатів, може йтися про близько 500 громадян, можливо, навіть ще більше. Оскільки вони не на обліку, зв’язку з ними теж немає, бо з початку бойових дій він припинявся.

Читайте також:
Із Сектору Гази вивезли більше як половину українців, які зголосилися на це: вночі відбулася чергова евакуація

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна