Війна 53 ОМБр під Авдіївкою: “ворог досі має перевагу, тому відкушує території”. ВІДЕО

Донецька область, село Первомайське – правий фланг Авдіївського виступу. Із жовтня росіяни не припиняли тут свої масовані атаки. Робили це для того, аби розширити праву “клешню” охоплення Авдіївки, щоб наші підрозділи не мали можливості вдарити їм у фланг. Попри численні втрати російських військ, їхній план частково реалізований. Противник на південному фланзі Авдіївки просунувся вперед.

Наразі масовані ворожі штурми на цьому напрямку вичерпалися. Росіяни перейшли до тактики атак малими групами та накопичують сили для нового великого удару.

Про це “Новинарні” розповідають бійці 53-ї окремої механізованої бригади ЗСУ імені Володимира Мономаха, які вже тривалий час тримають тут оборону.

Офіцер Максим, з яким ми спілкувалися на цьому ж місці у липні (ось те відео), викладає свої спостереження, думки та висновки: “Ситуація змінилася кардинально. Вони (росіяни) продавили, забрали частину території. Їхній особовий склад постійно ротації, змінюється, відчуваються різні тактики. По-різному чисельність груп виконує свої задачі”.

Оперативна ситуація в районі с. Первомайське та м. Авдіївка. Мапа DeepState за 9 грудня 2023

“Скажу так – нам важко, тому що в них перевага в артилерії і FPV-дронах. Я шокований і розчарований, що досі в них перевага в FPV. Ми це розуміли, і в минулому інтерв’ю ми говорили, що за цим (ударними FPV-дронами) майбутнє, що в кінці війни вже будуть вирішувати ситуацію дрони. І тим не менше, ситуація не помінялася. Як ми програвали на цьому напрямку, так ворог і далі швидше за нас це клепає. І по кількості, і по якості, і всі новинки в них. Дрони-камікадзе, які вже з тепловізором (для нічних атак – “Н”) – у них це вже є, і вони (росіяни) підвищують темпи виробництва. А в нас – я не відчуваю, що із цим сталися якісь позитивні зрушення”, – констатує офіцер 53 ОМБр.

За словами Максима, завдяки перевазі в артилерії та FPV-дронах російським військам вдається змінювати тактику і частково реалізовувати свої плани.

“Їм не треба навіть така кількість особового складу, яка була у Бахмуті, коли вони “м’ясні” штурми робили. Не треба. Вони просто визначають, де позиція, насипають туди артою, закидують туди
кожні 5 хвилин постійно ці FPV-дрони – вони прилітають, підриваються, частина не вибухає… Вони підслуховують наш ефір теж, і коли розуміють, що вже на позиції немає нікого, або що в нас паніка і залишилось мало особового складу – вони просто заходять, по 5-10 чоловік, по суті, відділення забігає, займає ці позиції. Потім вони переносять вогонь на другий шалон, не дають нас нормально підійти і відбити [втрачену позицію]. Таким чином, у них тактика – відкушувати по шматочку посадки”, – розповідає Максим.

Він наголошує: якщо не посилювати напрямок FPV-дронів та артилерії в ЗСУ, ми програємо війну. А наразі “все тримається на героїзмі, на людях, які здійснюють героїчні вчинки, та на людській мотивації”. “Але не вистачає заліза”, – каже офіцер.

В осінніх оборонних боях у районі Первомайського відзначився протитанковий розрахунок 53 ОМБр. За два місяці він знищив тільки ворожої бронетехніки більше трьох десятків одиниць, а безпосередньо оператор “Стугни” Станіслав на псевдо “Пілюля” – 22 одиниці.

“Ні, вони не полишають спроб. Зараз більше перейшли на піхоту, але техніка все одно інколи буває виїжджає. Хоча вже не так агресивно, як до цього було в жовтні. Тоді вони колонами йшли, як мінімум по три одиниці. А бувало і по десять одиниць. Половину ми знищили, половина тікала в страху”, – розповідає Пілюля.

У відеорепортажі “Новинарні” – війна, як вона зараз виглядає в районі Первомайського, на південному фланзі Авдіївки, бойова робота, побут військових ЗСУ, їхні розповіді і висновки.

Відео:

Читайте також:
Жив-був Перс.
Російський полонений “зек” зі “Шторм-Z” воює на боці України і вже пролив за неї кров


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.