Київські комунальники розпочали вихідні з декомунізації: демонтують пам’ятник Щорсу. ФОТО

У Києві розпочали демонтаж пам’ятника одному з військових ватажків більшовиків Миколі Щорсу.

Про це в суботу, 9 грудня, повідомили в Київській міській держадміністрації.

“Фахівці КП “Київблагоустрій” розпочали демонтаж пам’ятника Миколі Щорсу. Перед демонтажем пам’ятник було вилучено з Державного реєстру нерухомих пам’яток культурної спадщини національного значення”, — повідомили в КМДА.

Як повідомляється, до демонтажу складної конструкції, розташованої в центрі столиці, залучили важку техніку, через що можливе тимчасове часткове перекриття руху бульваром Тараса Шевченка.

Надалі монумент зберігатиметься в Державному музеї авіації України ім. О. К. Антонова.

Додамо, що пам’ятник Щорсу в Києві наказав встановити в 1936 році особисто Йосиф Сталін, а у 1940 році розпочали відповідні підготовчі роботи на бульварі Шевченка. Втім, через початок Другої світової війни пам’ятник встановили лише 30 квітня 1954 року.

Так у столиці з’явився майже 14-метровий монумент Миколи Щорса з кінною статуєю. Бронзову споруду встановили на постаменті з граніту заввишки 6,5 метрів. Угорі постамент прикрасили карнизом та фризом з барельєфами із зображеннями епізодів радянсько-української війни.

Вперше питання демонтажу пам’ятника в рамках декомунізації порушили після Революції гідності.

Читайте також:
Уряд дозволив знести пам’ятники Пушкіну, Ватутіну та Щорсу

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.