“У Януковича гідроізоляцію не встигли зробити”: в КМДА пояснили, чому на пів року закрили метро від “Деміївської” на “Теремки”

Через розгерметизацію тунелю на “синій” гілці Київського метрополітену вже з 8 грудня закрито рух поїздів метро від станції “Либідська” до “Теремків”. У КМДА пояснили, що це наслідки неякісної роботи будівельників часів президента Януковича.

“Рух поїздів між станціями метро “Деміївська” та “Теремки” з 9 грудня закриють на час ремонту перегінного тунелю. Так, поїзди курсуватимуть між станціями “Героїв Дніпра” та “Либідська”.
Обмеження на ділянці “Теремки”–”Деміївська” вводяться у зв’язку з необхідністю термінового проведення ремонту перегінного тунелю між станціями. Рух поїздів на цьому відрізку доведеться повністю зупинити до завершення робіт. Таке рішення прийняте сьогодні Постійною комісією з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій КМДА, – розповіли в мерії та додали: – За попередніми розрахунками, відновлювальні роботи триватимуть близько 6 місяців і проводитимуться на поверхні землі”.

В обід у КМДА уточнили: “рух поїздів метро на ділянці між станціями “Теремки”–”Деміївська” вже зупинено з міркувань безпеки та з урахуванням технічного стану тунелів”. Дублюючі маршрути наземного транспорту запрацюють орієнтовно протягом двох годин.

У Київському метрополітені наголосили, що “питання безпеки пасажирських перевезень є пріоритетом. Зупинка руху поїздів на цій ділянці лінії метро – вимушений крок для уникнення позаштатної ситуації під час інтенсивного руху поїздів.

Так, через нерівномірні процеси розущільнення, віброповзучості навколо ґрунтового масиву і навантаження на тунельну оправу з’явився ризик втрати стійкості тунельних споруд.

Перегінні тунелі між станціями “Деміївська” та “Либідська” споруджувалися в поймі річки Либідь у 2008-2010 роках підземним способом у складних гірничо-геологічних умовах, при штучному водозниженні”, – зазначили в міській адміністрації.

Відтак, розповіли в мерії, на час закриття шести станцій метро для перевезення пасажирів передбачені дублюючі маршрути наземного транспорту від “Теремків” до “Либідської”.

При цьому станції метро “Деміївська”, “Голосіївська”, “Васильківська”, “Виставковий центр”, “Іподром”, “Теремки” продовжать цілодобову роботу в режимі укриття.

Канали КМДА вже показали, що мер Віталій Кличко побував на місці аварії, де по тунелю метро тече струмок води.

Радник міського голови Кличка Дмитро Білоцерківець відреагував на різку критику так: “Просто нагадаю: станції метрополітену, які щойно закрили на ремонт, десять років тому відкривали «крєпкі господарники» Янукович та Азаров. Банда Януковича прийшла до влади в 2010 році, і їм треба було показувати швидкий результат – терміново відкривати станції метро. І пофігу було на те, що гідроізоляцію не встигли зробити. Жага швидкого результату, скоріше за все, позначилася на проєктуванні та будівельних роботах, що не могло не відобразитися на стані конструкцій”.

“На папері, вірогідно, все було ок, але ми ж розуміємо, що головне було відзвітувати. Наскільки там начудили Янукович, Азаров і Ко, які будували і запускали в експлуатацію ці станції, будемо знати лише за результатами експертизи. Зараз через піар Януковича з Азіровим страждатимуть кияни і міський бюджет. Але полагодимо. Буде працювати”, – додав член команди мера.

Читайте також:
“Присвячена людям, які творять долю України”: у столичному метро відкрили виставку “Сталь Перемоги”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна