Рада позбавила мандатів трьох нардепів і встановила новий антирекорд за кількістю депутатів

Верховна Рада достроково припинила повноваження трьох народних депутатів: Максима Єфімова, Дмитра Шпенова та Віталія Данілова.

Про це у п’ятницю, 8 грудня, повідомив нардеп Ярослав Железняк у Telegram.

“10317 — дострокове припинення повноважень народного депутата України Єфімова М. В. (Фракція «Відновлення»). Мажоритарник, тобто його місце буде вільне до завершення війни. 10318 — дострокове припинення повноважень народного депутата України Шпенова Д. Ю. (Позафракційний). Мажоритарник, теж саме. 10290 — дострокове припинення повноважень народного депутата України Данілова В. Б. (Фракція «Батьківщина»). Замість нього зайде інший по списку”, — написав Железняк.

За дострокове припинення повноважень Єфімова проголосували 283 нардепи, Данілова — 291, Шпенова — 289.

Таким чином, у Верховній Раді залишився 401 нардеп. За словами Железняка, це новий антирекорд.

Що відомо про позбавлених мандатів нардепів

Максим Єфімов – народний депутат України VIII і IX скликань Верховної Ради України.

Уперше був обраний до парламенту 2014 року в окрузі №48 (місто Краматорськ, Донецька область) як самовисуванець.

У 2019 році був обраний до Ради як безпартійний самовисуванець за цим самим округом. З 6 грудня 2019 року став членом депутатської групи “Довіра”, а до того був позафракційним.

На засіданні 22 травня 2022 року в Раді було створено нову депутатську групу “Відновлення України”, до якої ввійшли переважно частина нардепів від колишньої фракції “Опозиційна платформа – За життя” (ОПЗЖ) і вихідці з групи “Довіра”. До “Відновлення України” увійшли 17 депутатів на чолі з двома співголовами – Ігорем Абрамовичем і Максимом Єфімовим.

Дмитро Шпенов був депутатом Криворізької міської ради. У 2007-2012 роках був нардепом від “Партії регіонів”. У складі цієї політичної сили він голосував за так звані “диктаторські закони” 16 січня 2014 року.

У 2012 Шпенова обрали за одномандатним виборчим округом №37 (Дніпропетровська область). А в 2019 він був обраний депутатом до Верховної Ради 9-го скликання як безпартійний самовисуванець за 37 округом. Позафракційний.

У червні 2022 року Шпенов був одним із 6 народних депутатів, які проголосували проти ухвалення Стамбульської конвенції.

Віталій Данілов з 23 листопада 2007 до 12 грудня 2012 був народним депутатом України 6-го скликання від “Блоку Юлії Тимошенко”.

Прогягом 12 грудня 2012 — 27 листопада 2014 — народний депутат України 7-го скликання від партії Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”. У цей час був заступником голови Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму.

Балотувався до Верховної Ради на виборах 2014 року від ВО “Батьківщина”, але до парламенту не пройшов.

На парламентських виборах 2019 року пройшов до Верховної Ради під номером 16 по списках партії “Батьківщина”. Член Комітету з питань правоохоронної діяльності.

Читайте також:
Шуфрича можуть позбавити депутатського мандата: є кілька способів, — голова Верховної Ради

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна