Рада посилила незалежність САП, але “правки Лозового” скасувала частково

Верховна Рада на засіданні 8 грудня ухвалила законопроєкт №10060 про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу та інших законодавчих актів щодо посилення самостійності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Таке рішення підтримали 298 народних обранців.

Про це повідомляють народні депутати Ярослав Железняк та Ірина Геращенко.

Прийняття цього закону є однією з основних вимог МВФ та ЄС, а також послів G7.

Крім виокремлення САП в окремий орган, вдосконалюється процедура конкурсного відбору прокурорів, керівництва та передбачаються нові механізми дисциплінарного контролю та зовнішнього аудиту САП.

“На жаль, але в законопроєкті тільки дуже частково скасовані деякі норми по “правках Лозового”, – зазначив Железняк.

Як повідомила Геращенко, скасовуються поправки щодо терміну розслідування до вручення підозри. На період воєнного стану було встановлено термін 30 місяців для  розслідування до вручення підозри, тепер ці обмеження скасовано і розслідування може тривати безтерміново.

“Таку вимогу озвучували наші міжнародні партнери, стурбовані тим, що фігуранти корупційних справ уникають покарання і рятують майно , здобуте корупційним шляхом, через обмежені терміни розслідування”, – додала нардепка.

Читайте також:
Поправки “Батьківщини” заблокували закон про легалізацію медичного канабісу, – Стефанишина

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна