У полоні РФ військовий ЗСУ втратив 77 кілограмів ваги за п’ять місяців, – омбудсмен

Найбільша офіційно зафіксована втрата ваги українського військовополоненого за 5 місяців російського полону становить 77 кілограмів.

Про це сказав Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець на конференції «Свобода або страх» у четвер, 7 грудня.

«По фотографіях ви бачите, коли ми повертаємо наших героїв та героїнь додому, у якому вони стані […] На моє запитання, чим їх годували, сказали: “Було враження, що це просто зафарбована вода”», — сказав омбудсмен, його цитує “Громадське”.

Він розповів, що у російському полоні перебувають «тисячі» військових Сил оборони. Україна ставиться до російських полонених, дотримуючись Женевських конвенцій: представники Червоного Хреста можуть відвідати спеціально створений табір полонених, кожен російський військовополонений може щотижня телефонувати родичам додому.

«Що відбувається з українськими полоненими? Ми навіть не знаємо, де вони перебувають, не знаємо їхню кількість, у нас немає доступу до навіть верифікації. Листи ніхто нікому не пише — ця система не працює», — сказав Лубінець.

Він додав, що у полоні окупантів перебувають також 28 тисяч цивільних громадян України. Серед них є 2 тисячі громадян України, старше 65 років. Є випадки, коли літніх українців захоплюють у полон захоплюють лише за проукраїнські вислови.

«Цивільні заручники — це, на мій погляд, нова система придушення цивільного населення на тимчасово окупованих територіях», — сказав омбудсмен.

Він зазначив, що українська влада не може перевірити їхній стан, не може отримати доступ до російських тюрем і не може передати їм ліки.

Читайте також:
28 тисяч цивільних українців перебувають у полоні РФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна