Український криголам “Ноосфера” дістався польської антарктичної станції “Арцтовський”. ФОТО

Науково-дослідний криголам “Ноосфера” вночі 6 грудня дійшов до острова Кінг Джордж в Антарктиці, де розташована польська антарктична станція “Арцтовський”.

Про це 6 грудня повідомляє Національний антарктичний науковий центр.

Шлях судна від Кейптауна до Кінг Джорджа становив 4125 миль (6638 км) і зайняв 19 днів.

Фото: Олександр Гришко, Анатолій Андрєєв

“Ноосфера” зустрічалася зі штормами, але досвідчена команда штурманів під керівництвом капітана Олександра Гришка майстерно їх оминала. Навіть шторми в найбурхливішій протоці Дрейка вдалося успішно обійти”, – розповіли у Центрі.

Проте дещо команду криголама здивувало: “Ми побачили айсберги набагато раніше, ніж в попередні роки, ще з 58 градусу широт”, – розповів капітан.

Фото: Олександр Гришко, Анатолій Андрєєв

“Можливо, це відколи величезного айсберга A23a площею 4 тис. км квадратних, який саме проходив північний край Антарктичного півострова в листопаді цього року”, – припустили у Центрі.

У найближчі дні на “Ноосфері” триватиме розвантаження. Потрібно доправити на берег 9 контейнерів з майже 450 тоннами різних речей та 140 тисяч літрів пального для “Арцтовського”.

11 грудня планується відправлення судна до нашої станції “Академік Вернадський”. Як і у 2022 році, нинішня експедиція “Ноосфери” є спільною українсько-польською і частково фінансованою Польською антарктичною програмою.

Нагадаємо, 17 листопада флагман криголам “Ноосфера” вирушив з Кейптауна (Південно-Африканська Республіка) в Антарктику. Це був його третій його антарктичний сезон під синьо-жовтим прапором.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна