Зеленський розповів, чого ЗСУ не вистачає для досягнення бажаних результатів у контрнаступі та якою буде наступна стадія війни

Президент України Володимир Зеленський вважає, що для досягнення бажаних результатів у контрнаступі Україні не вистачає зброї.

Про це він розповів в інтерв’ю американському інформаційному агентству Associated Press 2 грудня.

“Стосовно контрнаступальних дій — я задоволений. Ми не відступаємо, ми боремось з другою армією світу. Ми втрачаємо людей — я не задоволений. Ми не отримали всю зброю, що хотіли, — я не можу бути задоволеним, але я не можу і дуже сильно скаржитись, бо я вважаю, що важлива допомога, яку надають, і ми не маємо права її втратити. Ми наростили виробництво вітчизняної зброї, але цього обсягу недостатньо. Тому я вдячний всім партнерам. Ми хотіли більш швидких результатів — на жаль, ми не досягли цих бажаних результатів, і це факт. Але ми отримали, я вважаю, дуже серйозний успіх на Чорному морі — окрім того, що в нас працює зерновий коридор, ми позбавили Росію впливу у Чорному морі, такого як був. І окрім зерна ми змогли виштовхнути частину їхнього флоту в їхні, російські, територіальні води. Я вважаю, що це  успішний кейс”, — зазначив президент.

За його словами, наразі для швидшого просування на суші Україні не вистачає потужностей. Тому першочерговим завданням є нарощування власного виробництва зброї. Саме цього Росія найбільше боїться.

“Якщо нашого виробництва буде достатньо або дуже багато для використання на полі бою, якщо ми зможемо виробляти такий обсяг, який нам потрібен, хоча б той мінімум, який нам потрібен, Росія цього дуже боїться. Бо сьогодні вона намагається поламати всі наші зв’язки з Європою, Штатами. І десь бореться вдало. Слабкі місця завжди знаходяться. Але вона розуміє, що якщо припинити допомогу Заходу, ми не зможемо боротися. Якщо наше виробництво буде дуже потужним — ми будемо залежні від себе і Росія розуміє, щ всі її плани щодо дестабілізації, захоплення, окупації закінчиться. У цьому буде назавжди поставлено крапку”, — наголосив Зеленський.

Саме тому, за словами президента, зараз Україні потрібні насамперед ліцензії на виробництво західної зброї та дешеві кредити.

“Дайте нам ліцензії і дешеві кредити, які є у ваших державах. У нас просто немає такої можливості поки — взяти великі об’єми фінансів, саме такі, які є на Заході. І ми побудуємо (зброю — “Н”), яких би сил нам не потрібно було вкласти в це. І ми зробимо це дуже швидко. Так само, як ми змогли зрозуміти, натренувати, використовувати всю західну зброю. І у США будуть знати, вони дали нам ліцензії, і вони заробляють. Тому що ми цю зброю виробляємо і ми її купуємо — вони заробляють. Ваші компанії заробляють, у вас є робочі місця у США, ви отримуєте податки тощо. Тобто тут немає ніяких питань. І якщо ми беремо кредити, ми сплачуємо вартість цих кредитів. Тому я вважаю, що це наступна стадія війни”, — підкреслив президент.

Підсумовуючи, Зеленський зазначив, що Україна має дотиснути дві речі — побудувати платформу виробництва власної зброї по західних ліцензіях і дотиснути формулу миру, до якої залучити якомога більше країн світу, щоб вони політично ізолювали РФ.

Читайте також:
У НАТО є зброя, яка забезпечить “технологічний прорив” у війні, – глава МЗС Литви

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна