43 країни світу ухвалили заяву до 90-х роковин Голодомору

На заключній сесії Ради міністрів ОБСЄ 43 країни у спільній заяві до 90-х роковин Голодомору засудили цей злочин сталінського режиму проти українського народу та висловили занепокоєння намаганням РФ щодо застосування продовольства як зброї.

Про це повідомляє в п’ятницю, 1 грудня, “Укрінформ”.

Спільну заяву до 90-х роковин Голодомору 1932-1933 років зачитав постійний представник США при ОБСЄ Майкл Карпентер. Підписанти, зокрема, нагадали, що “під час Голодомору жорстокі дії та політика сталінського режиму спричинили жорстокий і тривалий масовий голод, в результаті якого загинули мільйони невинних людей в Україні”.

У документі відзначено докладені в останні роки зусилля щодо інформування громадськості про Голодомор у державах-учасницях ОБСЄ, в ООН та її спеціалізованих установах. Заява містить заклик до держав-учасниць “сприяти поширенню інформації та знання про Голодомор в Україні та увічненню пам’яті про нього як про темну сторінку світової історії”.

У заяві зазначається, що деякі держави-учасниці ОБСЄ вже визнали Голодомор 1932-1933 років в Україні як інспіровану державою кампанію голоду, а низка держав-учасниць або їхні законодавчі органи влади визнали Голодомор геноцидом.

“Протягом десятиліть Голодомор – жахливий акт нелюдськості – замовчувався та заперечувався Радянським Союзом. Сьогодні Російська Федерація продовжує спроби прославляти сталінізм і заперечувати Голодомор та інші звірства, вчинені комуністичним режимом, у тому числі шляхом переслідування тих осіб та організацій, які намагаються викрити такі звірства радянської доби”, – йдеться у заяві.

Країни-підписанти висловили “глибоке занепокоєння щодо повторення неприпустимих дій минулого”.

“Сьогодні Кремль знову намагається силою упокорити народ України. Він знову використовує продовольство як зброю не лише проти України, а й проти багатьох країн світу, обмежуючи український експорт продовольства, який має вирішальне значення для глобальної продовольчої безпеки. Сьогодні російська агресія супроводжується сталінськими методами кампаній дегуманізації, масовими звірствами, жорстокими фільтраційними процедурами, примусовими переміщеннями та депортаціями, в тому числі дітей, а також практиками заперечення, придушення та покарання проявів української ідентичності”, – зазначається у заяві.

Як наголошується, що всі ці дії Росії спрямовані на те, щоб “зламати волю українського народу та підкорити суверенну державу Україна”. Підписанти підтвердили свою відданість притягненню всіх винних до відповідальності заради справедливості та миру, а також для запобігання подібним звірствам і порушенням.

“Ми схвалюємо ініціативи України щодо забезпечення глобального постачання продовольства попри спроби РФ перетворити продовольство на зброю, обмеживши український експорт продовольства, що підриває глобальну продовольчу безпеку і ставить під загрозу постачання, від якого залежать люди в усьому світі. Ми рішуче засуджуємо викрадення та знищення Російською Федерацією української сільськогосподарської продукції, обладнання та інфраструктури, а також зусилля РФ, спрямовані на те, щоб не допустити потрапляння українського продовольства до найбільш вразливих верств населення по всьому світу”, – йдеться у заяві.

Підписанти наголосили, що 90-ті роковини Великого Голоду “слугують потужним нагадуванням про небезпеку автократичних режимів”, а історія Голодомору “нагадує про нашу спільну відповідальність захищати справу гуманізму та нашу спільну повагу до людського життя”.

Під спільною заявою підписалися країни: Албанія, Андорра, Австрія, Бельгія, Боснія і Герцеговина, Болгарія, Канада, Хорватія, Кіпр, Чехія, Данія, Естонія, Фінляндія, Франція, Грузія, Німеччина, Греція, Угорщина, Ісландія, Ірландія, Італія, Латвія, Ліхтенштейн, Литва, Люксембург, Мальта, Молдова, Чорногорія, Нідерланди, Північна Македонія, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Сан-Марино, Словаччина, Словенія, Іспанія, Швеція, Швейцарія, Велика Британія, США та Україна, а також ЄС.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба подякував усім державам-учасницям, які приєдналися до ініційованої Україною спільної заяви з вимогою “справедливості за минулі та теперішні злочини Москви”.

Як відомо, 30 листопада-1 грудня у Скоп’є проходило щорічне засідання Ради міністрів Організації з безпеки та співробітництва в Європі. У центрі уваги виступів глав зовнішньополітичних відомств країн ОБСЄ була агресивна війна РФ проти України.

Читайте також:
У Канаді вивчення українського Голодомору буде включено в курс історії для 10-го класу

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна