Уперше зафіксовано факт зміни імені й прізвища української дитини, яку “всиновили” росіяни, – омбудсмен

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що вперше зафіксували факт зміни імені й прізвища української дитини, яку “всиновили” росіяни.

Про це він повідомив у четвер, 30 листопада.

Йдеться про 10-місячну Маргариту Прокопенко, котра перебувала у дитячому будинку в Херсоні під час окупації російською армією міста.

“Звідти її вивезли до Росії нібито для “обстежень і реабілітації”. Медіа пишуть, що згодом дівчинці змінили ім’я й громадянство! Так, Маргарита стала “Мариною Міроновою”! Відомо також, що ймовірно спільно з дівчинкою забрали дворічного хлопчика Іллю Ващенка. Його доля наразі не відома”, – розповів Лубінець про “всиновлення” Маргарити російським політиком Сергієм Мироновим.

Омбудсман повідомив, що до нього звернулася опікун рідної сестри Маргарити.

“Жінка просила сприяння встановлення місця перебування Маргарити та оформлення опіки над нею. Зазначу, що Маргарита має рідну шестирічну сестру та трирічного брата. Шестирічна сестра проживає з опікуном, а ось доля брата Маргарити не відома. Він, як і дівчинка, перебував у Херсоні. Тобто рідних сестру та брата розлучили росіяни”, – зазначив Лубінець.

Він наголосив, що усиновлення українських дітей у Росії – незаконне. За міжнародними та національними нормами для того, щоб іноземці могли усиновити українську дитину потрібно повідомити Україну та отримати згоду на всиновлення.

Омбудсман додав, що через цей випадок звернеться до українських партнерів та міжнародних організацій з тим, щоб вони засудили дії примусового вивезення  та всиновлення української дитини й визнали це злочином геноциду, а також сприяли поверненню додому дітей з України.

Читайте також:
Є загроза, що росіяни всиновлюватимуть насильно вивезених із України дітей, – МЗС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна