У Запоріжжі вулицю комсомолки Чайкіної перейменували на честь сотенного УПА Мирослава Симчича

У Запоріжжі вулицю Лізи Чайкіної – уродженки Росії, секретарки Пенівського підпільного райкому комсомолу Калінінської області перейменували на честь сотенного УПА з Івано-Франківщини Мирослава Симчича.

Відповідне рішення ухвалили на сесії Запорізької міської ради 29 листопада.

Мирослав Симсич на псевдо “Кривоніс” — політв’язень, кавалер орденів “Свободи” та “За заслуги”, Герой України.  Він – уродженець Прикарпаття, був членом ОУН з 1941 року та бійцем Української Повстанської Армії з 1943-го. У 1948 році його заарештували та засудили на 25 років таборів. У 1963 році Симсича звільнили, але через 5 років знову засудили. Повстанець відбув понад 32 роки каторги й таборів.

15 листопада 2017 року Косівський районний суд реабілітував Мирослава Симчича.

Під керівництвом Мирослава Симчича у 1945 році під Космачем повстанці розгромили каральну дивізію НКВС на чолі з генерал-майором Миколою Дергачовим. Бій тривав три дні. Загалом Мирослав Симчич провів 42 успішні бої.

“Симчич має пряме відношення до Запоріжжя та Заводського району. Після звільнення він жив та працював у Запоріжжі, на Павло-Кічкасі. У західну частину Україну повертатися було заборонено.

В нашому місті Симчич одружився з Раїсою Мороз, робітницею металургійного заводу “Запоріжсталь”. На останньому працював і сам Мирослав. У 1994 році переїхав до Коломиї”, – зазначив запорізький краєзнавець Роман Акбаш.

Читайте також:
У Харкові перейменували вулицю на честь нацгвардійця-спецпризначенця Дмитра Антоненка, який врятував побратимів ціною власного життя

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна