“Повторюється картина минулої зими”: 28 ОМБр приймає бій у захоплених окопах росіян на Бахмутському напрямку. ВІДЕО

Донецька область. Південний фланг Бахмутського напрямку. Збройні сили України тут перейшли від наступу до оборони, адже російські війська будь-що намагаються повернути позиції, втрачені окупантами в літньо-осінню кампанію.

Одну зі смуг оборони тут тримають підрозділи одеської 28-ї окремої механізованої бригади ЗСУ імені Лицарів Зимового походу. Хлопці закріпилися в колишніх російських окопах і намагаються стримати шалений натиск ворога – росіяни атакують майже щодня.

Офіцер Едуард пояснює: “Противник намагається відновити свій передній край, який вони втратили тут влітку і восени. Поки йому нічого не вдається”.

Командир порівнює нинішню картину на полі бою з минулорічною:

“Тут повторюється зима минулого року. Маленькі групи [росіян], по 10-15 чоловік, накатами. Перший накат – 2-3 години проходить – знову накат. І постійні артилерійські обстріли…

Артилерії, снарядів у них вистачає. Від Радянського Союзу в них залишилось більше, ніж у нас, і зараз вони це все використовують”.

“У мене скільки нормальних пацанів загинуло. У стрілецьких боях, в артилерійських… Просто потім приїжджаєш додому, а тобі кажуть, що росіяни воювати не вміють. А хто наших хлопців убив? Бомж якийсь з автоматом, чи що?” – емоційно говорить Едуард.

“Ми навчаємо особовий склад. Постійно полігони, постійно навчання, кожен план ми пропрацьовуємо. Намагаємося максимально не допустити втрат. Але і росіяни – противник сильний.

Згідно зі свідченнями останніх полонених, яких ми брали, в них теж постійно йдуть навчання на полігонах, вони теж постійно тренують новий особовий склад. У них так само, як і в нас, треба розуміти, з’являються бійці з великим бойовим досвідом”, – пояснює офіцер.

Військовослужбовець Сергій своєю чергою розповідає, із притаманним одеситам гумором, як їхній підрозділ узяв в полон чотирьох окупантів, а потім ще одного.

“Так, було діло. З дрона побачили пересування противника. Нам сказали – йдіть. Пішли, трохи постріляли. Вони забігли в нірку, ми їх дістали звідти. Скільки там було? Четверо. Російські зеки.

Що казали? Що їм гроші були потрібні, заробити прийшли, – сміється Сергій. – Комусь строк обіцяли скостити, комусь обіцяли заробіток.

Потім дідусь один із цинком прийшов у полон – переплутав дорогу. Йому будинок треба було купити. Грошей на будинок не вистачало. То я йому там на нірку показав. Його це не влаштувало. Але патрони прийняв”, – знову жартує боєць.

Розповіді воїнів та епізоди стрілецького бою – у відеорепортажі “Новинарні” з позицій 28 ОМБр.

Читайте також:
Нічна варта на захопленій позиції росіян на південному фланзі Бахмутського напрямку з 28 омбр. ВІДЕО


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.