“Скіфське золото” повернули до України після майже 10 років судів

Після майже 10 років судів артефакти з чотирьох музеїв Криму, які були представлені на виставці “Крим: золото й таємниці Чорного моря” в Амстердамі, повернулися до України. Музей Алларда Пірсона передав їх Національному музею історії України, де вони зберігатимуться до деокупації Криму.

Про це 27 листопада повідомляє Національний музей історії України.

Нині фахівці обстежують стан цих речей. Ідеться про 565 предметів – це, зокрема, античні скульптури, скіфські та сарматські прикраси, китайські лакові шкатулки, яким дві тисячі років.

“Під час юридичних суперечок наш музей був визначений як місце зберігання колекцій кримських музеїв. Це означає, що зі свого боку музей докладе максимум зусиль для їх збереження та для того, щоб громадяни і гості України змогли їх побачити. Разом з тим, оскільки колекція набула міжнародного політичного резонансу, її стан і подальша доля будуть відтепер під прискіпливою увагою світу. Це, у свою чергу, покладає відповідальність на всіх, хто стояв за політичним рішенням щодо повернення колекції у воюючу Україну. Вони мають забезпечити їй безпрецедентну охорону, а також відповідну економічну підтримку Національному музею історії України”, – зазначив Генеральний директор Національного музею історії України Федір Андрощук.

Як повертали “скіфське золото”

У 2013 у Боннському державному музеї LVR-Landes відкрили виставку “Крим: золото й таємниці Чорного моря” (De Krim. Goud en geheimen van de Zwarte Zee). Її створив Український Інститут археології НАН у співпраці з Інститутом прадавньої історії Боннського університету. Для виставки надали свої колекції столичний Музей історії України та чотири кримські музеї: Національний заповідник “Херсонес Таврійський” (Севастополь), Центральний музей Тавриди (Сімферополь), Бахчисарайський історико-культурний заповідник та Керченський історико-археологічний заповідник.

У лютому 2014 року Росія почала окупацію Криму. Предмети з колекції Національного музею історії України повернулися до Києва після завершення виставки. Водночас повертати цінності з кримських музеїв на територію, не підконтрольну українській владі, стало неможливим. Проте музеї Криму, які де-факто контролює влада Росії, наполягали саме на цьому. У Нідерландах розпочався судовий процес.

У грудні 2016 року суд в Амстердамі постановив передати кримські скарби державі Україна відповідно до Закону про спадщину. Однак кримські музеї, що перебували в російській окупації, почали процес оскарження рішення. Апеляційний суд Амстердама також вирішив задовольнити позов про передачу кримських артефактів державі Україна.

9 червня 2023 року Верховний суд Нідерландів підтвердив рішення Апеляційного суду Амстердама в жовтні 2021 року щодо скіфського золота, ухваливши повернути його Україні.

Читайте також:
В Іспанії затримали членів банди, що вивезла з України “скіфське золото” на €60 млн. Серед них – представник “УПЦ МП”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна