В Іспанії затримали членів банди, що вивезла з України “скіфське золото” на €60 млн. Серед них – представник “УПЦ МП”

Служба безпеки України спільно з БЕБ та поліцією Іспанії нейтралізувала транснаціональне злочинне угруповання, яке нелегально вивезло з України вироби “Скіфського золота” для продажу в ЄС.

У Мадриді затримали п’ятьох учасників банди, які  намагалися продати українські цінності, повідомляє пресслужба СБУ.

Серед затриманих – представник так званої “УПЦ МП” з України.

Під час слідчих дій у зловмисників вилучено 11 викрадених золотих предметів культурної спадщини нашої держави на суму понад 60 млн євро.

Як зазначають у спецслужбі, йдеться про коштовні предмети, що датуються VIII-IV століттями до нашої ери, зокрема золоті сережки, кулон, чокери та пектораль.

За даними слідства, контрабандисти нелегально вивезли артефакти з України до Євросоюзу у період 2014-2020 років.

Потім зловмисники намагалися “легалізувати” викрадені культурні цінності під виглядом їх придбання іноземними колекціонерами з подальшим перепродажем на чорному ринку.

Правоохоронці поетапно задокументували злочинні дії фігурантів і затримали їх “на гарячому” під час перевезення українських артефактів.

Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину і притягнення винних до відповідальності.

На вилучені старожитності накладено арешт і отримано висновок експертів, що вони належать до культурної спадщини України.

Крім того, тривають комплексні заходи для встановлення місцезнаходження всіх українських артефактів “Скіфського золота”, які були викрадені з території нашої держави.

Читайте також:
Верховний суд Нідерландів ухвалив повернути скіфське золото Україні

СБУ запобігла вивезенню за кордон майна Богуслаєва: раритетних авто, скіфського золота, зброї

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.