На окупованій ЗАЕС з 11 тисяч українських працівників залишилися лише дві тисячі

На тимчасово окупованій Запорізькій атомній електростанції з 11 тисяч українського персоналу досі працюють там лише 2 тисячі. Жителі Енергодара виїжджають з міста через тиск з боку росіян.

Про це міський голова Енергодара Дмитро Орлов розповів в ефірі “Громадського радіо”.

За приблизними даними, за останні пів року місто покинули близько 5 тисяч мешканців. Наразі в Енергодарі залишаються близько 10 тисяч місцевих. Зазначимо, що до повномасштабного вторгнення в місті налічувалося понад 53 тисячі жителів.

Орлов наголосив, що громадяни України намагаються виїжджати попри те, що дорога займає в районі 5 тисяч кілометрів, оскільки покинути місто зараз можна лише через інші окуповані території з виїздом до рф та надалі — до Європи.

Водночас ті, хто залишаються, зокрема і персонал Запорізької АЕС, «продовжують потерпати від знущань та катувань окупантів», каже міський голова. Він стверджує, що в Енергодарі діють близько 10 катівень, деякі з них облаштували на території промзони ЗАЕС та ТЕС. Також цивільних незаконно утримують у приміщеннях колишнього управління СБУ і поліції.

За даними Орлова, окупанти утримують близько сотні енергодарців. А за весь період окупації міста в таких катівнях побувало приблизно півтори тисячі українських громадян.

Також він розповів, що для розв’язання проблеми нестачі кадрів на Запорізькій АЕС окупанти залучають жителів із прилеглих сіл та інших окупованих населених пунктів. Часом до міста переїжджають військові РФ та їхні родини.

Читайте також:
На ЗАЕС стався частковий блекаут через дії росіян, – “Енергоатом”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна