На виборах у Нідерландах перемогла ультраправа партія Вілдерса, який проти передачі зброї ЗСУ

На парламентських виборах у Нідерландах здобула перемогу антиєвропейська ультраправа “Партія свободи” (PVV) на чолі з Гертом Вілдерсом. Її лідер виступає проти подальшої допомоги озброєнням для України.

Дані екзитполу показав NOS, передає “ЄП” 23 листопада.

Згідно з попередніми прогнозами, PVV отримала 37 місць у парламентів. Це на два більше, ніж передбачав екзитпол. І більше на 20 місць, ніж партія має у парламенті зараз.

Із помітним відривом від ультраправих на другому місці перебуває коаліція “Ліво-зелених”  і лейбористів (GroenLinks-PvdA) на чолі з колишнім віцепрезидентом Єврокомісії Франсом Тіммермансом – 25 місць.

Народна партія за свободу і демократію (VVD) прем’єр-міністра Марка Рютте, яку очолила Ділан Єшильгоз-Зегеріус, може розраховувати на 24 місця.

Новоутворена політична партія “Новий суспільний договір” (NSC) на чолі з Пітером Омцігтом отримала 20 мандатів.

Новий “Союз фермерів-громадян” (BBB), утворений на тлі фермерських протестів у Нідерландах, може розраховувати на 7 мандатів.

Усі партії з нинішньої коаліції з VVD суттєво погіршили результати: “Демократія 66” (D66) отримує 9 мандатів, “Християнсько-демократичний заклик” (CDA) – п’ять, а “Християнський союз” (CU) – три місця.

Явка виборців склала 77,8%. Після виборів у Нідерландах відбуватиметься тривалий процес утворення коаліції.

Як зазначає NOS, цілком ймовірно, що Герт Вілдерс очолить процес формування нового уряду. Зокрема, спробує сформувати правий уряд із VVD і партією “Новий суспільний договір”, які разом матимуть більшість у 81 місце у 150-місному парламенті.
Обидві партії заявили, що вагаються щодо об’єднання із “Партією свободи” Вілдерса через його відверту антиісламську позицію, яка включає в себе наміри заборонити всі мечеті та Коран у Нідерландах.

Герт Вілдерс – прихильник політики проросійського прем’єра Угорщини Віктора Орбана, який відкрито виступає проти переговорів з Україною про членство у ЄС та надання Києву допомоги. Зокрема, він закликає Нідерланди контролювати кордони, значно скоротити свої виплати Союзу та блокувати приєднання будь-яких нових членів.

Ба більше, Орбан заявляв, що Нідерланди повинні припинити постачати зброю Україні, аргументуючи це ти, що зброя потрібна їм для захисту. Однак жодна з партій, з якими він потенційно міг би сформувати уряд, не поділяє цих ідей.

Читайте також:
Нідерланди готують Україні додаткові 2 млрд євро військової допомоги

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна