Державі повернули 18 об’єктів заповідника “Чернігів стародавній”. Серед них – собори, якими користувався “моспатріархат”

Комісія Міністерства культури та інформаційної політики підтвердила передачу державі з тривалого тимчасового користування 18 об’єктів Національного архітектурно-історичного заповідника “Чернігів стародавній”. Це, зокрема, стародавні собори, якими користувалася “Українська православна церква московського патріархату”.

Про це йдеться на сайті МКІП.

Комісія оглянула Єлецький та Троїцький монастирі й Спасо-Преображенський собор, які перебували в користуванні “УПЦ МП”, а також П’ятницький та Катерининський храми, що ними користується Православна церква України.

За висновком комісії, комплексних ремонтно-реставраційних робіт потребують майже всі головні святині Чернігова — Спасо-Преображенський, Троїцький та Успенський собори.

Також ремонтно-реставраційних робіт чекають монастирські дзвіниці, споруди Введенської церкви та Архієрейського будинку і келії Троїцького монастиря. Ремонт з реставрацією потрібні мурам з брамами та баштам Єлецького монастиря, його північним і східним келіям.

Окрім того, комісія дійшла висновку, що в Спасо-Преображенському та Троїцькому соборах необхідно провести консерваційно-реставраційні роботи щодо стінописів та іконостасів.

Під час огляду Іллінської церкви зафіксовано суцільні вертикальні тріщини в стіні — наслідок російських атак по території Болдиних гір весною 2022 року.

“Ситуація є загрозливою, оскільки церква пов’язана з унікальним комплексом Антонієвих печер”, — наголосили в Мінкульті.

Водночас стан П’ятницької та Катерининської церков, Антонієвих печер, окрім підземних храмів, задовольнив комісію.

Зрештою, комісія МКІП передала директору заповідника Андрію Лісовому акт, яким підтвердила передачу державного майна в користування “Чернігова стародавнього” — загалом 18 об’єктів. Проєктні роботи з реставрації й консервації планують завершити до кінця року.

Читайте також:
Місія ЮНЕСКО запрацювала у Чернігові: оцінюють наслідки ракетних ударів РФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.