Дитячого письменника Вакуленка та ще трьох українців в Ізюмі розстріляли бойовики “ЛНР” Лев та Удод

Ідентифіковано двох окупантів, причетних до розстрілу українського дитячого письменника Володимира Вакуленка та вбивства ще трьох українців в Ізюмі на Харківщині.

Про це повідомили в Харківській обласній прокуратурі 14 листопада.

Масове поховання в Ізюмі на Харківщині правоохоронці виявили після звільнення міста. Могили з дерев’яними однаковими хрестами. На багатьох замість імен — номери. Ексгумація — понад 450 тіл чоловіків, жінок та дітей. Саме тут під номером 319 був похований дитячий письменник Володимир Вакуленко. Це підтвердили результати експертизи ДНК.

Слідством встановлено двох злочинців, які вбили українця. Обидва підозрюваних проходять військову службу у 4-й роті 4-го батальйону 204-го стрілецького полку мобілізаційного резерву так званої “ЛНР” 2-го армійського корпусу 8-ої загальновійськової армії Південного воєнного округу ЗС РФ та є уродженцями м. Луганськ. 33-річний є командиром цієї роти з позивним “Лев”, інший — його підлеглий, кулеметник на прізвисько “Удод”.

За процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури їм заочно повідомлено про підозру за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 27, ч. ч. 1, 2 ст. 28, ч. ч. 1, 2 ст. 438 КК України).

За даними слідства, торік обидва підозрюваних перебували в окупованому на той час селі Капитолівка Ізюмського району. Вони дізнались, що в селі проживає український дитячий письменник Володимир Вакуленко, який виступає проти дій РФ. 22 березня 2022 року озброєні окупанти приїхали до його будинку та провели там обшуки. Після цього вони затримали письменника та його 14-річного сина. Окупанти відвезли їх до свого місця дислокації та намагались схилити письменника до співпраці з “новою владою”.

Отримавши відмову, вони змусили чоловіка зняти з себе одяг з метою виявлення на його тілі татуювань з українською символікою. Вкотре отримавши відмову, російські загарбники відвезли назад письменника разом з його сином.

Проте 24 березня окупанти знову повернулись, і на цей раз затримали лише письменника. Також вони забрали рюкзак Вакуленка з шевронами ЗСУ та “Азов”, який чоловік носив із собою навіть під час окупації, відстоюючи власну проукраїнську позицію.

Після цього командир роти “Лев” наказав своєму побратиму-кулеметнику застрелити письменника. “Удод” вистрелив у чоловіка з пістолета Макарова. Внаслідок отриманих вогнепальних поранень Володимир Вакуленко помер на місці. Його тіло з документами було знайдено вздовж дороги поблизу АЗС, розташованій на автошляху з міста Ізюм у напрямку села Капітолівка.

На цьому звірства окупантів не завершилась. Їм інкриміновано вбивства ще трьох цивільних чоловіків. Серед них — колишній учасник АТО та двоє чоловіків, яких російські загарбники затримали у лісі, коли потерпілі збирали шишки для розпалювання самовара та приготування чаю.

Людей утримували у погребі в антисанітарних умовах, без світла, а також систематично били палками по всьому тілу. Підозрюваних не зупинило навіть те, що одному з чоловіків було 76 років та він ледве пересувався.

Після жорстоких тортур окупанти відвезли всіх трьох потерпілих до лісу в Капітолівці. Як і з вбивством Володимира Вакуленка, командир роти наказав своєму підлеглому на прізвисько Удод застрелити чоловіків. Експертизами встановлено, що двоє загиблих були вбиті пострілами з пістолета Макарова. Третього потерпілого окупанти забили ногами та руками до смерті.

Допитані свідки розповіли, що командир роти вихвалявся перед людьми, що причетний до вбивств їхніх односельців, але додав, що своїми руками це не робив, аргументуючи це тим, що “сам боїться вбивати”.

Також правоохоронці встановили ще один факт жорстокого поводження підозрюваних з мирним населенням. Одному із затриманих вони силою засунули в рот 1 гривню. Окупанти додали, що якщо чоловік прибере “кляп” із рота, вони його розстріляють. Проте після нелюдського утримування в погребі вони таки відпустили цивільного чоловіка.

Вирішується питання щодо оголошення підозрюваних у розшук.

Наразі встановлено, що всі злочини “Лев” та “Удод” вчиняли в  групі з іншими російськими військовими. Слідство триває.

Читайте також:
СБУ встановила особу командира розвідгрупи РФ, який отримав “героя Росії” за вбивство цивільних у Бучі. ВІДЕО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна