Депортований з Маріуполя неповнолітній сирота, якому видали повістку в РФ, записав відеозвернення до Зеленського

17-річний сирота Богдан Єрмохін, якого під час окупації Маріуполя російські військові вивезли в Москву, записав відеозвернення до президента України Володимира Зеленського. Неповнолітньому хлопцю, якому 18 років виповниться наприкінці листопада, днями вручили повістку в РФ.

Відеозвернення Єрмохіна виклала його адвокатка Катерина Бобровська 9 листопада на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

“Шановний пане президенте, моє ім’я Катерина Бобровська. Я адвокат Богдана Єрмохіна, який станом на сьогодні незаконно депортований до РФ. Я прошу вашого особистого контролю стосовно повернення дитини до України”, — звернулася до Зеленського адвокатка підлітка.

У відео сам Богдан також попросив допомоги.

“Я, Єрмохін Богдан, знаходжусь на території Росії та прошу вас, Володимир Олександрович допомогти мені повернутись додому”, — сказав він у відеозверненні.

Як розповів ексуповноважений президента України з прав дитини Микола Кулеба, Богдан Єрмохін — сирота з 8-річного віку. Спочатку його опікуном була старша сестра. Але на початку повномасштабної війни підліток перебував під опікою директора маріупольського коледжу, в якому він навчався. У травні 2022 року хлопця разом з 30 іншими вихованцями закладу російські військові вивезли в окупований Донецьк і врешті перемістили в один із санаторіїв Московської області. Пізніше його віддали в російську прийомну сім’ю Рудницьких.

“Увесь цей час Богдан прагнув повернутися в Україну, але російська влада, й особисто львова-бєлова, перешкоджали йому в цьому. Вони обґрунтовували це тим, що хлопець неповнолітній, і він не може самостійно нікуди їхати. Хлопець чекав своє повноліття, яке відбудеться незабаром, щоб повернутися в Україну. Але йому принесли повістку”, — зазначив Кулеба.

За його словами, на звернення рідної сестри влада РФ не відповідає. Сама Львова-Бєлова всіляко заперечує той факт, що до них хтось звертався.

“Тобто вони просто тягнуть час, щоб у Богдана не було шансу на порятунок. Поки неповнолітній — його самого не відпускають, оформленню документів перешкоджають. Щойно йому виповниться 18 — вони одразу відправлять хлопця на війну. І все це під прикриттям уповноваженої з прав дитини Львової-Бєлової. Спочатку росіяни прийшли в рідне місто Богдана і зруйнували його. Хлопця незаконно перемістили на територію РФ й примусили взяти російське громадянство. У нього забирали телефон, позбавляючи його права на спілкування, й змушували бути учасником пропагандистських заходів. Тепер хочуть відправити підлітка воювати проти України. Так хлопець став жертвою і свідком кількох воєнних злочинів, які чинять росіяни на окупованих територіях: депортації, дискримінації, переслідування, порушення права на збереження національної ідентичності, затримки репатріації”, — підкреслив Кулеба та наголосив, що така історія — не поодинока.

Читайте також:
Ще одна явка з повинною Львової-Бєлової: російські спецслужби на кордоні зупинили хлопчика з Маріуполя, який тікав з РФ в Україну через Білорусь

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна