Бої під Мар’їнкою: ворог змінив тактику, заміщує арту FPV-дронами. Оборону вже рік (!) тримає 79 одшбр. ВІДЕО

Донецька область, район Мар’їнки. Російські війська не припиняють тут спроб прорвати нашу оборону, але суттєво просунутись їм не вдається. Чергове загострення на цьому напрямку почалося за тиждень до активізації боїв за Авдіївку, яка північніше.

Оборону під Мар’їнкою вже понад рік тримає 79-та окрема десантно-штурмова бригада ЗСУ. Ворога хлопці б’ють, але це стає дедалі важче робити – противник постійно атакує.

Крім того, за останні два місяці десантники відзначають появу в росіян небувалої кількості ударних дронів. Вони полюють за нашими вояками і вдень, і вночі.

“Муха” на 6 годин. Зараз буде вже “яєчка” кидати в нас”, – коментує загрозу з неба один із воїнів 79 одшбр у відеосюжеті “Новинарні” з-під Мар’їнки.

Велике відео “Новинарні“:

Головний сержант із позивним “Банкір” пояснює: “Штурмові дії противник веде в зоні відповідальності всієї 79-ї десантно-штурмової бригади, тобто пробує пройти і через інші батальйони. Крайній штурм, який відбувався у нас, – це [коли] на підходах техніка була підірвана на протитанкових засобах,
Артилерія знищила [російську] піхоту, яка лишалася після підриву, тому противнику штурмові дії не вдалися”.

“І так противник пробує за різних напрямків. Де в нього є якийсь успіх, вдається зайняти там посадку ближче, наскільки можливо, – там він закріпляється”, – каже Банкір.

За його словами, “штурми відбуваються постійно, але росіяни міняють тактику. Якщо раніше це була артпідготовка і потім захід піхоти, то тепер артилерійської підготовки менше, а більше пішли дрони-камікадзе”.

“Ми вже збилися з рахунку. На одну позицію витрачається більше тридцяти [дронів] – це точно, далі вже не рахуємо, тому що розбираються позиції, відкриваються. Вночі ми знову все це перекладаємо, закриваємося. Але зараз тяжче, тому що в них з’явилися ще й нічні FPV-дрони”, – пояснює головний сержант.

При цьому артилеристи 79-ї бригади кажуть, що по гарматах і снарядах у нас ситуація поліпшилася – фактично, на цій ділянці маємо паритет із ворогом.

Коментує командир гармати Олександр “Поляк”: “Ми знаходимося на даній ділянці фронту вже досить довго, більше року. До того, як у нас з’явилися ці англійські подарунки від наших союзників (легкі гармати L119 – “Н”), було, звичайно, важче. Коли ці гармати з’явилися, це був величезний плюс у боротьбі як проти живої сили противника, так і проти його техніки, і також для контрбатарейної боротьби”.

“На сьогодні в цьому плані, я б сказав, що в нас, на відміну від минулого року, склався абсолютний паритет. Тому що торік коли ми випускали із міномета одну міну – нам летіло десять. А зараз, в принципі, снаряди є, цілі є, то відпрацьовуємо”, – каже Олександр.

Але й він свідчить, що ворог посилює артилерійські атаки ударними дронами.

“Якщо раніше вони (росіяни) в основному атакували передню лінію, то зараз з’явилися FPV-дрони, інші дрони-камікадзе. І вони зараз роблять упор, перш за все, на знищення нашої техніки та артилерії [на другій лінії]. Тобто буквально у крайні два місяці, починаючи з кінця літа, в них з’явився особливий інтерес саме до нас. За серпень ми змінили більше вогневих позицій, які були виявлені ворогом, ніж за попередні 4-5 місяців. Працює їхня активна аеророзвідка, їхня контрбатарейна боротьба також. Тобто вони взялися крепко за нас. Тому що цей метал, – командир показує на гаубицю, – і цей вогонь тримають, по суті, фронт. І поки вони не розправляться з нами, у них особливо нічого не вийде”.

Зруйноване місто Мар’їнка на захід від Донецька на мапі DeepState станом на 8 листопада 2023

Підтримайте збір на дрони для 79 одшбр!

  • Картковий рахунок Приватбанку: 5168745606006408
  • PayPal [email protected]
  • Волонтер Ірина Апілат

Читайте також:
Іноземні волонтери і РСЗВ “Відьмак” 67-ї бригади ДУК у Серебрянському лісі. ВІДЕО

Війна Санти на південному фланзі Авдіївки. ВІДЕО


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.