Іноземні волонтери і РСЗВ “Відьмак” 67-ї бригади ДУК у Серебрянському лісі. ВІДЕО

Зона боїв на межі Луганської і Донецької областей – Серебрянське лісництво. На визначених ділянках оборону в лісі тримає 67 ОМБр “ДУК” ЗСУ – колишній Добровольчий український корпус “Правий сектор”.

Ще з літа росіяни тут намагаються прорвати фронт, але стратегічно просунутись їм так і не вдалось. Сам ліс випалений і побитий від цілодобових обстрілів.

“Так, тут ліс горить періодично. Зараз дощі пішли – трохи перестало горіти. А так, здебільшого, ліс постійно у пожежах. Подекуди практично все вигоріло”, – розповідає військовослужбовець 67-ї бригади “ДУК” Олександр.

Він констатує, що це стратегічний напрямок – на Лиман, північну частину Донеччини з виходом на Слов’янськ, де складні умови для ведення бойових дій: “ліс, видимість обмежена, плюс зараз погодні умови погані”. “Але, в принципі, з їхнього боку так само їм (росіянам) важко проти нас воювати”, – каже військовий за кермом позашляховика.

Серебрянське лісництво на мапі DeepState станом на 26 жовтня 2023

“На нашій ділянці оборони ситуація стабільно напружена. Противник постійно намагається придушити наші позиції мінометними обстрілами 120-го та 82-го калібру. Намагаються деколи пройти їхні штурмові групи”, – коментує військовослужбовець 67 омбр “ДУК” із позивним “Монах”.

Він сапер. Працює зі своїм підрозділом, “щоб сформувати правильну лінію [оборони] і не допустити можливих проривів росіян – щоб піхоті було безпечніше”.

“Тут ми використовуємо різні методи загородження – бар’єрні, протитанкові, протипіхотні міни, колючий дріт тощо”, – розповідає Монах про специфіку роботи інженерно-саперних підрозділів у лісі.

Найближча відстань до противника під час їхньої роботи була 40 метрів.

Бригадним бойовим медикам ДУК допомагають вивозити поранених два волонтери-іноземці. Це латвієць Маріус, який уже вивчив українську, і шотландець Попс. Обидва приїхали в Україну за переконанням, адже впевнені, що війна в Україні обов’язково торкнеться всіх країн Європи, якщо Україна її програє.

Маріус

Маріус раніше працював як інструктор з Українською добровольчою армією 8-го окремого батальйону УДА “Аратта” імені Андрія Гергерта. Займався гуманітарною допомогою, тренував цивільних, після чого прийшов як волонтер-медик до 67 омбр “ДУК”. Відбув декілька гуманітарних операцій на Бахмутському напрямку.

“Тепер тут допомагаємо вивозити поранених. Наш волонтерський проєкт носить ім’я “Костянтин” і працює майже рік. Його засновник, Костя, він українець, загинув біля Херсона, коли вони потрапили в засідку”, – розповідає Маріус.

“Проєкт Костянтин” вивозить поранених українських військових із лісу для їхньої подальшої евакуації “швидкою допомогою”. “Допомагаємо зберігати життя”, – каже латвійський доброволець.

За його словами, зараз переважна частина поранень – легкі уламкові, контузії. Але були хлопці і з відірваними кінцівками, і з осколками в легенях, “і газові, і хімічні”.

“Для мене це вже особиста війна. Адже як Путін сказав перед вторгненням? Що він хоче відновити Радянський Союз, який був у 80-90-х роках. А в ньому були і Литва, і Латвія, й Естонія. Якщо не зупинимо їх (росіян) тут, буде дуже погано для всіх. Воно вже починається. Хочеться, щоб держава та всі люди більше думали про це”, – наголошує Маріус.

Попс

Так само думає і волонтер медеваку Попс із Шотландії. “Це війна всього світу. Це не війна України. Це війна світу!” – каже вже немолодий бородань, сидячи в бліндажі та слухаючи гуркіт вибухів.

З його слів, “Папа” в Україні ще з 2 березня 2022 року. Працював із підрозділами ССО, ГУР МОУ, тепер їздить із медичною евакуацією 67-ї окремої механізованої бригади “ДУК” ЗСУ.

“Будь ласка, європейські країни, Америко, дайте все, що можете. Слава Україні!” – каже Попс.

Працює РСЗВ “Відьмак”

Також у відеорепортажі “Новинарні” показано роботу саморобної РСЗВ “Відьмак” – це дев’ять пускових для боєприпасів БМ21 “Град” – та роботу аеророзвідки 67-ї бригади.

Долучайтеся до збору на дрони для 67 омбр ДУК!

Аеророзвідка проводить постійний збір для закупівлі безпілотників, розвідувальних та ударних, а також FPV-дронів, і просить підтримати.

QR-код для простого банківського переказу з картки:

Номер картки Приватбанку для збору – 5168 7456 0826 5879 (Уляна Кузик).

Читайте також:
Самохідна артилерія 67 омбр ДУК в дуелях під Лиманом. ВІДЕО


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.