Військового-крішнаїта відправили в СІЗО – не заступив на чергування, бо не мав сил через голодування. Омбудсмен перевіряє ситуацію

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець отримав звернення від українського військовослужбовця щодо ймовірного порушення його права на свободу віросповідання.

Про це омбудсмен повідомив у телеграмі в середу, 8 листопада.

Заявник є вірянином Міжнародного товариства свідомості Крішни та дотримується принципу «ахімси». Після початку повномасштабної війни він добровільно вступив до лав територіальної оборони.

«Після зарахування на службу [чоловік] мав непорозуміння на ґрунті релігійних переконань, адже служба не дозволяла звичний режим дозволеного релігією харчування та виконання релігійних обрядів», — зазначив Лубінець.




Вірянин нічого не їв і не пив по кілька днів, оскільки не мав змоги вживати їжу, дозволену відповідно до його віросповідання. Після чергового голодування він повідомив, що не може заступити на чергування, адже голодний та не має сил, каже омбудсмен.

«Це стало підставою для порушення щодо нього кримінального провадження та застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Нині він перебуває в СІЗО», — повідомив Лубінець.

І додав, що 8 листопада його представники будуть присутніми на судових засіданнях у цій справі в Апеляційному суді в Івано-Франківську. Лубінець наголосив, що справа щодо ймовірного порушення права на віросповідання, передбаченого статтею 35 Конституції України, перебуває на його контролі.

Довідково

“Ахімса” – це етичний принцип ненасильництва в деяких індійських релігійних ученнях. Ставить вимогу не завдавати болю та зла будь-яким іншим живим істотам, не вбивати їх.
Прибічники «ахімси» зазвичай відмовляються від полювання, риболовлі, вживання м’яса та риби, носіння шкіри та хутра, а також відвідування розваг із тваринами.

Читайте також:
МЗС і мусульмани спростували фейк про нарізання “солдатом ЗСУ” сала на Корані

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна