МОУ створило Департамент охорони здоров’я. Його очолила волонтерка Оксана Сухорукова з досвідом реформи МОЗ

Міністерство оборони України утворило новий Департамент охорони здоров’я МОУ. Його очолила колишня волонтерка Оксана Сухорукова, яка раніше працювала в МОЗ часів Уляни Супрун.

Про це в середу, 8 листопада, повідомила пресслужба МОУ.

“Заступниця міністра оборони Наталія Калмикова представила очільницю новоствореного Департаменту охорони здоров’я у складі Міністерства. Нею стала Оксана Сухорукова – колишня волонтерка і співробітниця МОЗ із досвідом запуску медичної реформи”, – ідеться в повідомленні з Міноборони.

“Оксана Сухорукова відповідатиме за побудову політик у всьому, що стосується системи охорони здоров’я в Збройних Силах України. Ми лише на початку цього шляху і дуже розраховуємо, що професійна спільнота із великим досвідом буде для нас дороговказом і підтримкою”, – зазначила Наталія Калмикова.

Основне завдання Оксани Сухорукової, визначення керівництвом МОУ, – “швидкий і системний запуск роботи Департаменту”.

Під час робочої зустрічі із професійною військово-медичною та волонтерською спільнотою Сухорукова закликала присутніх до активної співпраці та підтримки у системних змінах.

“У кожного з вас є великий неоціненний досвід, яким ви можете поділитись з нами, і ми разом зможемо це вкласти у нормативні документи”, – сказала вона.

Хто така Оксана Сухорукова?

Сама з Дружківки Донецької області. До війни жила в Донецьку.

Закінчила Краматорський економіко-гуманітарний університет та CAPS Business School у Києві.
Приватний підприємець, волонтер.

Співзасновниця благодійного фонду “Свої”. Була виконавчою директоркою цього фонду, який із 2014 року допомагає постраждалим внаслідок російської агресії в Україні. Зокрема, фонд “Свої” заснував відомий центр для переселенців на Фролівській, 9/11. Також фонд опікується військовослужбовцями у питаннях гуманітарної допомоги.

До того, як у 2018 році Сухорукова очолила Директорат медичних послуг МОЗ, вона два роки була членом громадської ради при міністерстві.

Із 2018-го по 2020 рік працювала у Міністерстві охорони здоров’я директором директорату медичних послуг. Вона пройшла за конкурсом у листопаді 2018 року й активно працювала над впровадженням реформи системи охорони здоров’я.

Це не сподобалося новому керівництву МОЗ. Спочатку, у вересні 2019 року, Сухорукову хотів звільнити заступник міністерки Зоряни Скалецької Михайло Загрійчук – “через розбіжності у поглядах”. На неї тиснули, аби пішла сама, адже легальних підстав звільнити “людину Уляни Супрун” не було. Та Сухорукова надала розголосу ситуації і залишилася на посаді.

У 2021-2022 працювала директором департаменту моніторингу Національної служби здоров’я України.

Читайте інтерв’ю “Новинарні” з Оксаною Сухоруковою 2020 року:
“Ситуація катастрофічна”:
очільниця директорату МОЗ розповіла про роботу міністерства зсередини

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна