“Ініціатори відставки Хоренка вірили у версію про заколот?” Як звільнення командувача ССО підриває їхню роботу та грає на руку Росії

Соломія Бобровська
народна депутатка України (“Голос”), член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, резервістка Сил спеціальних операцій ЗСУ

Коли емоції вщухають, говорять факти. Моя робота з Силами спеціальних операцій ЗС України, як і служба, триває половину часу існування структури.

1. ССО у всіх країнах світу є хірургічним інструментом Збройних сил. Це не спецназ, не бойова піхота. Це скальпель у руках майстра для спеціальних операцій, які поєднують в собі часто кінетичні та некінетичні дії. Ним володіють/користуються очільники держави: президенти, прем’єри, королівські родини.

Сім років тому Україна з партнерами створила ССО, проте некомпетентність людей в керівництві сектору безпеки і оборони держави привела до того, що самих по собі ССО з міксом форми і приблизного змісту у нас виникло багато. Нагадаю, в Сполучених Штатах відсутній єдиний орган, що виконує завдання з воєнної розвідки. Ці задачі покладаються на ЦРУ і розвідувальні структурні підрозділи видів Збройних сил США. ССО ж часто є інструментом для виконання розвідувальних завдань цими структурами.

2. Етапи становлення і розвитку ССО в Україні були різні. Варто відзначити, що збільшення кількості особового складу більше шкодить, аніж допомагає, оскільки втрачається якість. ССО не можуть бути створені відразу, бо комусь захотілось. Це довгий, дорогий і кропіткий процес росту високоякісних професіоналів.

3. Влада примудрилася вдруге за два роки великої війни змінити командувача ССО. Генерал-майор Віктор Хоренко був на посаді 15 місяців. І це нереально рекордна швидкість на посаді, коли врешті почалися зміни й ефективність роботи. Замінювати командувача ССО означає не просто обезголовлювати структуру, яка здійснює операції на окупованій території України і в тилу ворога, – це означає послаблювати одну з ключових гілок Збройних сил України.

4. Те, що Головнокомандувач Валерій Залужний не знав про зміну одного з керівників сил оборони, якими він керує, показує публічно реальне політичне втручання офісу президента у військове командування, неповагу до нього та створює передумови розколу між військовими і владою. Не кажучи вже про те, що це показник відношення політичного керівництва не лише до командувачів, а й до тих, хто на щаблях нижче — вони не мають ані ваги, ані цінності, не говорячи вже про бійця.

Варто наголосити, що після відходу ЗСУ з основної частини Бахмута оточення президента почало шукати точки для зосередження його уваги. Почали з пошуку опозиції у війську. Президенту це подавали під соусом від політичних амбіцій до підготовки заколоту за участі топових військових начальників.

5. Складно повірити, що людина, яка відповідальна за Збройні сили і кураторство ССО в ОП, є особою, причетною до введення президента в оману. Ще важче повірити, що найімовірнішим нашіптуванням президенту була версія щодо спроби військового перевороту, де ССО нібито буде інструментом.

Досі немає жодних раціональних пояснень, що відбулося, адже і в офісі документ був тихо покладений на стіл президенту, що після підписання викликало хвилю обурення в різних кабінетах. А найважливіше — в суспільстві та медіа.

Це важко збагнути, але, судячи з усього, ініціатори відставки насправді вірили в абсурдну версію про заколот.

Такі рішення підривають довіру суспільства та військових до президента.

6. Відставка командувача ССО стала прекрасним подарунком росіянам. Чому? А тому, що за останні декілька місяців відбулася низка масштабних операцій, які коригують хід війни. Ось лише декілька з них, про які було на офіційних сторінках Сил:

  • Операція Top Gun — ураження 126-ї бригади берегової охорони Чорноморського флоту РФ.
  • Операція Dragonfly з ураженням аеродромів в Бердянську та Луганську. Знищено дев’ять гелікоптерів; спеціальна техніка; пускова установка ППО; склад боєприпасів; пошкоджено злітні смуги аеродромів.
  • Лише під час однієї з операцій 19 окупантів було взято в полон завдяки снайперами ССО. І це тільки один приклад.
  • Знищення корабля та підводного човна ЧФ РФ стало можливим завдяки ССО.
  • Спецоперація ССО “Крабова пастка” в Севастополі. Вражено штаб Чорноморського флоту РФ під час проведення наради керівного складу флоту.
  • ССО відрізали окупантів від постачання боєприпасів і палива на Запорізькому напрямку, підірвавши залізничну колію.
  • Ну і, звісно, історичний удар безпілотниками по баштах Кремля в травні 2023 року. Гудів весь світ, адже вперше з 1943 року хтось наважився таке зробити.

Чи є логіка у відставці командувача, під командуванням якого були проведені ці операції? Відповідь очевидна – це все на руку ворогу і має ознаки операції, зрежисованої агентурою.

7. І останнє. Місяць тому майже сотню людей виключили з Сил спеціальних операцій через те, що вони є депутатами різних рівнів рад від різних політичних сил або ж є медійними персонами. Дали вказівку перевести в інші структури Сил оборони. Завдання поставив профільний заступник ОП. Відповідальність за це взяв командувач. Знаю, подібні вказівки на визначення приналежності до політики, і серед інших були серед інших родів та видів Збройних сил.

Але змовчати тут несила з тієї причини, що через ці конкретні дії завдано шкоди сектору безпеки і оборони та створено загрозу для особового складу рідних мені ССО.

Виклики, що стоять перед Україною, вимагають зваженого, холоднокровного і державницького ставлення до інституцій, від яких, без перебільшення, залежить доля держави.




першоджерело

Читайте також:
Умєров назвав причину звільнення екскомандувача ССО Хоренка

“З Новим роком, Макіївка. Тобі 400 чорних пакетів”: командувач Хоренко перелічив вдалі операції Сил спецоперацій від початку великої війни


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна