Шовковський став в. о. головного тренера “Динамо”. Відставлений Луческу змінив рішення

доповнено

Виконувачем обовʼязків головного тренера ФК “Динамо” призначили Олександра Шовковського. Колишній воротар, який останнім часом працював у системі клубу, замінив 78-річного Мірчу Луческу. Румунський фахівець подав у відставку та заявив про завершення тренерської кар’єри після поразки від “Шахтаря” (0:1) в 13-му турі Української прем’єр-ліги 3 листопада.

Про призначення Шовковського на посаду клуб оголосив у суботу, 4 листопада, на своєму офіційному сайті.

48-річний Шовковський у статусі виконуючого обов’язки головного тренера готуватиме команду до наступних матчів у чемпіонаті України.

У тренерському штабі Олександра Шовковського будуть працювати Еміль Карас, Олег Гусєв та Михайло Михайлов.

Додамо, що Олександр Шовковський уже виконував обов’язки головного тренера, коли наприкінці минулого сезону Мірча Луческу вимушений був зробити операцію на нозі та перебував на лікарняному.

Після 10 матчів поточного чемпіонату України “Динамо” має лише 16 очок і посідає сьому місце.

Президент клубу Ігор Суркіс, попри кризу, прокоментував роботу головного тренера так: “Я дуже вдячний Мірчі Луческу за його роботу в Динамо. Справа навіть не в тому, що він двічі виводив команду до Ліги чемпіонів та вигравав трофеї, а у його професіоналізмі, досвіді та кроках з вдосконалення роботи клубної системи.

Луческу не тільки досягав результатів, а й виховав багато талановитих гравців. У Мірчі був повний кредит довіри, ми були готові чекати, поки він побудує нову команду, яка буде боротися за чемпіонство та успішно грати у єврокубках. Але це було його особисте рішення, то ж ми були змушені прийняти таку позицію головного тренера.

Сподіваюсь, що той досвід, який він передав гравцям та тренерському штабу, допоможе нам вийти на новий рівень”, – цитує Суркіса офіційний сайт “біло-синіх”.

Зміна настрою Луческу

Колишній багаторічний наставник “Шахтаря” і російського “Зеніта”, Мірча Луческу очолив київський клуб 23 липня 2020 року. У наступному сезоні виграв із “Динамо” чемпіонат, Кубок та Суперкубок України.

При цьому Луческу викликав несприйняття у багатьох вболівальників “Динамо”. Після відставки він розповів, що заходив прощатися в роздягальню “гірників” також. А взагалі він не йде з футболу.

Мірча Луческу

“Я хотів залишитися і зіграти цей матч з “Шахтарем”. З ними я почав, з ними й хотів закінчити. Я хотів закінчити перемогою над ними. Після гри я попрощався з гравцями. Я обійняв їх та подякував. І в роздягальні “Шахтаря” я подякував. Це були гравці, які дебютували зі мною. Вони всі були там. Через вісім років я знову зустрів їх. Я подякував їм за все”, – каже Луческу.

“Залишатися в українському футболі 15 років означає дуже багато. Це був важкий час. Я не хотів здаватися і виглядати боягузом через цю ситуацію.

Я не впевнений, що це останні моменти. Це був момент, коли я мав ухвалити рішення. Минуло три роки, як я тут, у нас була пандемія, потім війна, ми залишилися, ми намагалися створити нову команду, тому що іноземні гравці йшли, досвідчені гравці були продані.

Я дуже багато зробив для українського футболу. Настав момент, коли мені довелося дозволити комусь молодшому займатися цими молодими гравцями, бути ближчим до їхнього віку. Я ухвалив рішення раніше, мені було важко емоційно. Коли були хвилини мовчання за загиблими внаслідок війни, це було дуже важко.

Місяць тому ми випереджали “Шахтар” на шість очок, я не знаю, що сталося. Я думав, що настав час піти на пенсію, взяти повну відповідальність за останні результати. Тренер повинен знати, коли потрібно пожертвувати. Було кілька вражень, які вплинули на мене…

Мене мотивує лише одна річ — пристрасть до футболу. У футболі, коли вмирає надія, пристрасть залишається. Коли у вас важкий момент, те, що несе вас вперед – це пристрасть. Це надзвичайно.

Якщо мені дозволить здоров’я, я продовжу. Без футболу для мене немає життя. Люди з “Динамо” навіть на мить не думали, що я можу піти на пенсію. Всі шкодують, що я ухвалив таке рішення. Повернуся додому, подивлюся, як себе почуваю, потім думками полечу до футболу. Все залежить від здоров’я. Коли я скажу, що йду на пенсію, це означатиме, що моє життя закінчиться. Я намагаюся думати, що це ще не кінець. Всі люди мого віку повинні думати позитивно, що вони ще можуть допомогти. Я не почуваюся старим. Не ховайте мене поки”, – цитує Луческу румунську видання Digi Sport.

Читайте також:
“Шахтар” розірвав контракт із Патріком ван Леувеном

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна